Blomkålsgratäng med falukorv, ris och purjolök

Enkel allt i ett-mat

Allt i ett-rätter är enkel mat som går smidigt att fixa ihop. Denna blomkålsgratäng med falukorv, ris och purjolök är väl kanske egentligen inte som en ”gratäng-gratäng” utan mer som blomkål och falukorv med ris. När den är färdiggräddad blir den nämligen inte så geggig som en gratäng eftersom riset suger upp mycket av vätskan. Hur som helst är det både enkelt och gott, speciellt om man gillar blomkål och falukorv vilka är två riktiga smakkompisar.

Lättlagad mat som sköter sig själv

För att göra denna gratäng skär man först korven till stavar som man steker. Sedan är det bara att skära blomkålen till mindre träd, skiva purjolöken och ha ner allt i en form tillsammans med korven och okokt ris. På med stanningen och in i ugnen.

Servera gärna gratängen med en enkel sallad till för att få in lite krisp och fräschör. Ett väldigt gott tips är också att servera rätten chipotlepasta till. Men, det är förstås om man gillar lite hetta i maten.

» Här hittar du fler goda allt i ett-rätter

Blomkålsgratäng med falukorv, ris och purjolök

Blomkålsgratäng med falukorv, ris och purjolök

För: 4 personer

Fyllning:

400g falukorv
20–25 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
300g blomkål
2,5 dl långkornigt basmatiris (okokt)

Stanning:

4 dl crème fraiche
3 ägg
4 dl vatten
salt, svartpeppar

  • Skiva falukorven och skär skivorna till stavar. Strimla purjolöken och finhacka vitlöken.
  • Värm metfett i en stekpanna och lägg i korven. Stek tills den börjar få yta. Lägg i purjolök och vitlök och låt den stekas med korven i cirka en minut. Ös över i en gratängform på cirka 21×31 cm.
  • Dela blomkålen till mindre träd. Blanda ner blomkål och okokt ris i gratängen.
  • Vispa ihop crème fraiche, ägg och vatten med salt och peppar. Ta även höjd för saltet som riset behöver. Häll stanningen i gratängformen och blanda med fyllningen.
  • Ställ in formen i 225°C i 40 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.