Blomkålsgratäng med köttfärs och soltorkade tomater

Blomkål och köttfärs passar bra ihop

De senaste året har jag gått bananas på blomkål och purjolök. Dessa är goda och ganska billiga ingredienser som passar i många vardagsrätter. Purjo odlade jag för första gången förra året, och det var inte alls svårt. Man har ju hört om lökflugor som förstör skörden. Dessutom försökte jag odla purjo för en massa år sedan och inte minsta lilla tåt kom upp ur jorden. Därför blev jag positivt överraskad förra året när all purjo blev hur fin som helst, och dessutom kunde skördas ända in i november. Ja, till och med i december skar jag av den sista löken som fryst fast i jorden som jag inte hunnit använda.

Enkel vardagsmat med allt i ett

Just denna gång blev det ingen purjolök, men däremot en blomkålsgratäng med köttfärs och soltorkade tomater. Man kan naturligtvis byta den gula löken i gratängen mot purjolök om man känner för det. Denna allt i ett-rätt är en god och enkel vardagsrätt som är lätt att svänga ihop.

Stek lök, vitlök och köttfärs. Sedan är det bara att lägga den i en gratängform tillsammans med små blomkålshuvuden och en stanning. In i ugnen och sedan är middagen klar. Servera den gärna med en enkel sallad för att få in lite fräschör och krisp. Lite sallad, gurka och tomat räcker gott.

» Här hittar du fler goda vardagsrecept

Blomkålsgratäng med köttfärs och soltorkade tomater

Blomkålsgratäng med köttfärs och soltorkade tomater

För: 4 personer

Fyllning:

1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
smör att steka i
500g nötfärs
salt, svartpeppar
400g blomkål
6 bitar soltorkade tomater i olja

Stanning:

4 ägg
4 dl grädde
salt, svartpeppar

  • Hacka gul lök och finhacka vitlöken.
  • Smält smör i en stekpanna och fördela i färsen. Stek 1–2 minuter och lägg sedan i löken. Stek tills löken mjuknat och färsen fått färg. Salta och peppra. Strö över vitlöken och ställ pannan åt sidan.
  • Skär blomkålen till mindre träd. Skiva de soltorkade tomaterna. Lägg allt i en gratängform på cirka 19×28 cm.
  • Vispa ihop ägg och grädde med salt och peppar. Slå stanningen över gratängen och grädda i 200°C i 45–50 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.