Blomkålsgratäng med mangold och kantareller

Äntligen lyckades jag med blomkålsodlingen

För första gången någonsin har jag lyckats med att odla blomkål. Jag har försökt tre gånger tidigare och båda gångerna blev de helt uppkäkade av skadedjur. Säg det som inte älskar att sabotera blomkålen – sniglar, jordloppor, malar, larver… you name it. Denna gång odlade jag på en helt nybyggd plats och var snabb med att få på kålnäten. Det verkar också som att jorden inte förde med sig några djur.

När jag sådde blomkålsfröna i våras var det mest på skoj. Dels trodde jag att de hade hunnit bli för gamla för att ens vilja gro. För det andra hade jag mer eller mindre gett upp eftersom det gått så fatalt dåligt föregående år. Till min förvåning grodde fröna och fick senare komma ut i landen. Ana sedan hur förvånad jag blev när jag senare på sommaren kollade runt i landet och insåg att det jag trodde enbart var blast visade sig vara några riktigt bamsiga blomkålshuvuden.

Blomkål i kylskåpMadeleine Landley med BlomkålBlomkål

Nu på sistone har jag sett tendenser på att det slunkit in någon mal, så snabbt skördade jag huvudena och knökade jag in dem i kylen. De stod nog lite för länge för de har börjat skifta färg en aning och blivit ganska glesa. Däremot har de en ljuvlig smak som gör att man kan mumsa dem råa. Ingen ettrighet i eftersmaken utan bara söta och goda.

Vad kan man laga av blomkål?

Så vad gör man då av blomkål? Ja, det finns ju massor av saker man kan göra med blomkål. Soppa och gratäng är en stor favorit, så en av de tre rätter som det ena blomkålshuvudet räckte till blev denna blomkålsgratäng med mangold och kantareller. Allt i denna gratäng kommer ifrån egen skörd. Mangolden och blomkålen skördade jag i egna landen medan kantarellerna fyndades i skogen intill. Sedan är det bara att komplettera med lite vinäger, smör, ägg, grädde och kryddor så är middagen klar.

Jag gillar när det finns någon syrlig brytning i gratängen. Det kan vara från kapris eller soltorkade tomater. Detta gång valde jag att steka klart mangolden med lite vinäger. Det ger en härlig piff till de i övrigt ganska snälla och gräddiga smakerna. Gratängen går utmärkt att göra i förväg och värma på. Den håller flera dagar i kylen och är perfekt att ta med som matlåda. servera gärna gratängen med en enkel sallad bestående av tomat, gurka och sallad.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Blomkålsgratäng med mangold och kantareller

Blomkålsgratäng med mangold och kantareller

För: 4 personer

300g färska kantareller
smör att steka i
salt, svartpeppar
250g mangold
1 msk äppelcidervinäger
700g blomkål

4 ägg
5 dl grädde
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad oregano
salt, svartpeppar

  • Rensa och dela kantarellerna till mindre bitar. Lägg dem i en torr stekpanna och stek tills vätskan försvunnit. Lägg i en klick smör och låt den fräsa in. Stek tills kantarellerna fått lite yta. Salta och peppra ett varv och lägg över i en gratängform på cirka 25x34x6 cm.
  • Strimla mangolden. Stek den på medelvärme i matfett tills den mjuknat. Slå på äppelcidervinäger och låt den fräsa in. Salta och peppra. Lägg över mangolden i gratängformen.
  • Skär blomkålen till mindre träd. Blanda med kantarellerna och mangolden i gratängformen.
  • Vispa ihop ägg och grädde med kryddor. Ställ in gratängen i 200°C i 50 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.