Blomkålssallad med baljväxt-ris, soltorkade tomater och kikärtor

Matig sallad till grillat

Neej, inte en till sallad? Jomen visst. Matiga sallader till sommaren och sensommarens grillade grejer är ju så perfekt och enkelt. Förbered på morgonen eller dagen innan. Sedan är det bara att grilla det man är sugen på och ställa fram salladen. En sås på det och middagen är klar.

Denna blomkålssallad med baljväxt-ris, soltorkade tomater och kikärtor är både matig och god. Den är inte heller svår att göra; sjud blomkål och baljväxtriset, strimla soltorkade tomater och lök. Blanda med kikärtor, kryddor och örter. Så himla enkelt!

Ett enkelt och gott tillbehör

Jag är verkligen helt såld på blomkål. Det är så himla gott att ha ner i diverse maträtter och passar i så mycket mer än bara soppa och gratäng. I denna sallad blir den dessutom dekorativ till de röda tomaterna, lila löken (ja, är det inte lite märkligt att det heter rödlök?) och den gröna persiljan. Jag serverar salladen till en bit grillad lax eller kyckling. Ska du grilla något vegetariskt, då är den också fin att komplettera med.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader

Blomkålssallad med baljväxt-ris, soltorkade tomater och kikärtor

Blomkålssallad med baljväxt-ris, soltorkade tomater och kikärtor

För: 4 personer som tillbehör

200g blomkål
3 dl lins-, ärt- och kikärtsris
salt
1 tetra/burk kokta kikärtor (à 400g)
6 bitar soltorkade tomater i olja
1/2 rödlök
3 msk olja från de soltorkade tomaterna
salt, peppar, persillade
1/2 kruka färsk bladpersilja

  • Skär blomkålen till små träd. Koka upp saltat vatten i en kastrull och ha ner blomkål och baljväxt-riset. Koka varsamt i 9 minuter under lock. Slå av vattnet.
  • Skölj kikärtorna i ett durkslag. Strimla de soltorkade tomaterna. Halvera rödlöken och skär av ändarna. Skär sedan till smala klyftor mellan rot och topp.
  • Blanda allt med blomkål och baljväxt-ris. Slå på olja från de soltorkade tomaterna. Salta, peppra och pudra över persillade. Dekorera med färsk bladpersilja.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.