Matig sallad som tillbehör

Matiga sallader är gott. Speciellt då man skippar de vita spannmålen och behöver något som gör en mätt. Man får prova sig fram lite och variera innehållet i salladerna. Grunden behöver ju faktiskt inte ens vara sallad!

Vill man ha sallad är dock babyspenat eller rucola ett bra alternativ då de smakar lite mer. Isberg är ju faktiskt ganska trist. Utöver det kan man välja något kokt; typ morot, broccoli eller blomkål. Någon typ av böna, kidney, kikärtor eller stora vita bönor. Och någon typ av rostat frö, exempelvis pumpa, pinje eller solros. Sen pluttar man i det man känner för och gör antingen en klar eller en vit vinägrett. Här kommer en blomkålssallad med rostade frön och vitlökssås. Nam nam!

» Här hittar du fler recept på goda sallader

Blomkålssallad med oliver, rostade frön

Blomkålssallad med oliver, rostade frön

För: 4 personer som tillbehör

50g machésallad
50g rucola
1 morot
1/2 blomkålshuvud (ca 150g)
2 msk solrosfrön
2 msk pinjenötter
4 msk creme fraiche
4 msk vatten
1 tsk äppelcidervinäger
2 vitlöksklyftor
1 krm italiensk salladskrydda
0,5 tsk torkad oregano
1 tsk torkad dragon
peppar, salt
1 burk stora vita bönor (à 400g)
0,5 dl svarta urkärnade kalamataoliver

  • Skölj machésallad och rucola och låt den rinna av.
  • Gnugga moroten ren och skala den om den är jordig. Skär resten av moroten till tunna flagor med hjälp av potatisskalaren. Blanda med salladen.
  • Hetta upp en stekpanna och rosta solrosfrön och pinjenötter i en skvätt olivolja. Var dock på din vakt så att de inte bränns (vilket går ganska fort). Låt svalna.
  • Blanda creme fraiche med vatten, vinäger, pressad vitlök och örter i en metallbunke. Dressingen ska bli väldigt tunn. Ställ sedan metallbunken på eftervärmen på plattan du stekte på. Vitlöken blir då upphettad och inte lika frän som när den är färsk. Den ska inte koka utan bara sjuda lätt. Vispa den luftig med en ballongvisp under tiden. Smaka av med salt och peppar. Låt den svalna och ringla den sedan över salladen.
  • Skölj de stora vita bönorna. Blanda ned vita bönor och oliver i salladen.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.