Matiga sallader är gott. Speciellt då man skippar de vita spannmålen och behöver något som gör en mätt. Man får prova sig fram lite och variera innehållet i salladerna. Grunden behöver ju faktiskt inte ens vara sallad!

Vill man ha sallad är dock babyspenat eller rucola ett bra alternativ då de smakar lite mer. Isberg är ju faktikt ganska trist. Utöver det kan man välja något kokt; typ morot, broccoli eller blomkål. Någon typ av böna, kidney, kikärtor eller stora vita bönor. Och någon typ av rostat frö, exempelvis pumpa, pinje eller solros. Sen pluttar man i det man känner för och gör antingen en klar eller en vit vinägrett. Här kommer en blomkålssallad med rostade frön och vitlökssås. Nam nam!

1 morot
50g machésallad
50g rucola
1 burk stora vita bönor
1/2 blomkålshuvud
1/2 dl svarta urkärnade calamataoliver
2 msk solrosfrön
2 msk pinjenötter
4 msk creme fraiche 34%
2 vitlöksklyftor
4 msk vatten
1 tsk äppelcidervinäger
peppar, salt, italiensk salladskrydda, oregano
1 tsk torkad dragon
1 tsk färsk mynta

1. Skölj all sallad väl och låt rinna av.

2. Skala en morot. Efter att skalet är avlägsnat skalar du resten av moroten i en salladsskål så att det blir tunna skalbitar. Blanda med salladen.

3. Hetta upp en stekpanna och rosta solrosfröna och pinjenötterna i en skvätt olivolja. Var dock på din vakt så att de inte bränns (vilket går ganska fort). Låt svalna.

4. Koka de gröna bönorna lätt i saltat vatten. Om de är färska kokar du dem i ca 5 minuter, är de frysta från börjar behöver de inte koka mer än 2-3 minuter.

5. Blanda ihop creme fraiche med vatten, vinäger, pressad vitlök och kryddor i en metallbunke. Dressingen ska bli väldigt tunn. Ställ sedan metallbunken på eftervärmen på stekplattan. Vitlöken blir då upphettad och inte lika frän som när den är färsk. Den ska inte koka utan bara sjuda lätt. Vispa den luftig med en ballongvisp under tiden.

6. Låt den svalna och ringla den sedan över salladen och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Matiga sallader är gott. Speciellt då man skippar de vita spannmålen och behöver något som gör en mätt. Man får prova sig fram lite och variera innehållet i salladerna. Grunden behöver ju faktiskt inte ens vara sallad! Vill man ha sallad är dock babyspenat eller rucola ett bra alternativ då de smakar lite mer. Isberg […]