Blomkålssoppa

Blomkålssoppa med crème fraiche och grädde

Ibland får jag ett sug efter en gammal hederlig, klassisk blomkålssoppa. Denna blomkålssoppa gör jag både med crème fraiche och grädde. Dels tycker jag det blir godast när soppan får lite syra. Men denna gång hade jag faktiskt heller inte tillräckligt med grädde, så då fick det bli en blandning.

Förutom blomkål, grädde och crème fraiche har jag även i gul lök, vitlök, salt och peppar. Jag steker i smör, men vill man göra soppan laktosfri, eller vegansk kan man byta smör, grädde och crème fraiche mot laktosfria varianter, respektive vegetabiliska. Jag serverar denna soppa med nybakt bröd och lite extra peppar på toppen. Perfekt vardagsmat helt enkelt när man vill svänga ihop något enkelt, som dessutom kan lagas i förväg – och frysas in.

» Här hittar du fler goda recept på olika soppor

Blomkålssoppa

Blomkålssoppa

För: 4 personer

1 stor gul lök
smör
1 vitlöksklyfta
750g blomkål
salt, peppar
1 liter vatten
2 dl grädde
2 dl crème fraiche

  • Hacka löken och ha ner i en kastrull tillsammans med en stor smörklick. Låt den mjukna under omrörning och ha sedan ner hackad vitlök.
  • Hacka blomkålen och spara cirka 1,5 dl med små-träd. Ha ner resten i kastrullen och stek under omrörning några minuter så de får lite färg.
  • Salta och peppra och slå på vattnet. Låt puttra i 10 minuter.
  • Mixa soppan slät och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Rör i grädde, crème fraiche och resten av de sparade blomkåls-träden. Låt puttra ytterligare 5 minuter. Slå sedan upp i skålar och servera med bröd till.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.