Blommig falukorv

Blommig falukorv – receptet

Minns du den gamla låten av Hans Alfredson om den blommiga falukorven? Jag tyckte att det var dags att göra slag i saken och laga den. I sommar har jag fått upp ögonen för avnändandet av blommor i maten. Det blir både dekorativt och genererar lätt många ”oooh” och ”aaah”.

Många vet inte att man kan äta blommor – många vet dessutom inte vilka man kan äta. Är du en av dem som vet, tycker jag du ska klappa dig själv på axeln! Du besitter ju kunskaperna att framkalla häpna tillrop och vackra rätter.

Ätliga blommor

Men vet du vad? Du som skakar på huvudet och tänker att blommor går väl inte att äta – här finns en guide över ätbara blommor. Det är bara att plugga på direkt. Till dess har du här den berömda ”Blommiga falukorven” – späckad med hälsosamma bönor, trådigt god ost – och dessutom triumfkortet till falukorv – blomkål.

Jag har i vanlig ordning använt mig av Hälsingestintans fina falukorv. Jag gillar vad de står för och tycker att de har bra råvaror. Saker som är bra ska man stödja. Dessutom har den bra konsistens och fin smak.

Blommig falukorv

För: 4 personer
Temperatur: 225°

Blommig falukorv

800g falukorv
250g mozzarella (2 frp)
1/2 röd lök
250g blomkål
2 dl kikärtor
2 dl borlottibönor
2 vitlöksklyftor
3 ägg
4 dl mjölk
1 msk tomatpuré
1 knippe kryddtagetes
1 knippe blomsterkrasse
salt, peppar

1. Skiva upp falukorven och mozzarella. Ringla smör i en ugnsfast form och varva mozzarella- och falukorvsskivor. Strimla upp rödlöken och dela broccolin till mindre träd, fördela ut dem samt bönor och hackad vitlök i formen.

2. Vispa ihop ägg, mjölk och tomatpuré. Salta och peppra och slå stanningen över. Ställ in i ca 30-40 minuter i 225°. Tag ut och låt svalna en aning. Strössla över krasseblad och små kryddtagetes. Servera med en klick skånsk senap och inlagd gurka.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.