Boeuf Bourguignon

Festlig och god höstgryta

Hemma hos oss äter vi ofta gryta av olika slag. Det är smidigt, enkelt och passar fint när man har en massa saker i kylen som behöver tas om hand om. Grytan sköter sig också mer eller mindre själv där den får stå och puttra på spisen, något som verkligen belyser själva enkelheten i att fixa en gryta. En mustig och festlig gryta passar förstås fint att bjuda på när man har gäster. Gör den i förväg och värm på när gästerna kommer. Då blir maten bara ännu mer smakrik och mustig och alla smaker kommer till sin rätt.

Burgundisk köttgryta

Boeuf Bourguignon, som för övrigt är samma sak som Burgundisk köttgryta, är en hemtrevlig och rustik gryta att laga och bjuda in vännerna att mumsa på. Det här är en fransk och mustig köttgryta som görs med vitlök, sidfläsk, champinjoner och franska kryddor. Då grytan kokas med en massa rött vin känns det som en typisk fest- eller helgrätt. Visserligen kokar alkoholen bort, men en gryta som innehåller vin är också perfekt att servera vin till. När syra möter syra blir det nämligen toppen.

Vilket vin till Boeuf Bourguignon?

Till en fransk gryta måste man förstås ha franskt vin. Men vilket vin ska man välja till maten? Jag tycker verkligen om det franska vinet Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Rouge, dels för att det har en snygg etikett, men också för att det är ett trevligt matvin till bra pris. För 89 kronor får man ett följsamt vin med bra syra och smak. Dessutom är det ekologiskt odlat.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic RougeVinet lagras på cementtankar vilket gör att det inte har någon ekfatston. Istället bjuder det på snarare en frisk och lättsam stil med mineralitet och friskhet.

Ekologiskt rödvin från Frankrike

Smaken är kryddig och fruktig med bär, lakrits och franska örter. Ibland passar ett rustikt och tyngre vin till maten – exempelvis när man har mycket fett och struktur i maten. Till en klar gryta med mört kött och grönsaker passar det dock bättre med ett följsammare vin som inte tar över det hela. Då passar det röda vinet från Les Dauphines perfekt.

Servera gärna grytan på klassiskt vis med ett krämigt potatismos, eller för att hålla det enklare, med en rustik baguette som gästerna får bryta bitar av. Recept på ett rustikt och gräddigt mos får du nedan – likaså länk till det passande vintipset.

Gillar du fransk mat? Kolla även in detta recept på Bouillabaisse med saffranskräm – hur gott som helst, och den perfekta förrätten.

Boeuf Bourguignon

För: 8 personer

Boeuf Bourguignon

1,5 kg högrev
200g rökt sidfläsk
250g smålökar (steklök eller pärllök)
1 gul lök
300g små färska champinjoner
3 vitlöksklyftor
3 morötter
0,5 dl tomatpuré
1 tsk torkad timjan
1 liter rödvin
0,5 dl redning
1 msk balsamico
1 stort knippe färsk persilja
salt, svartpeppar, ancho chilipulver

Potatismos:

2 kg potatis, blandad fast och mjölig sort
2-3 dl grädde
1 dl vatten
salt
0,5 dl finhackad persilja

1. Ansa högreven från segt fett och hinnor. Skär till lagom stora bitar och bryn sedan lite i taget i en het panna med tillsammans smör. Ös över köttet vartefter i en kall gryta. Krydda köttet med salt, peppar och lökpulver under stekningen. Slå i lite vin efter varje stekvända, låt det puttra upp och slå av det i pannan så får du en fin köttfond.

2. Skär det rökta sidfläsket till mindre bitar och stek på det ordentligt i en stekpanna så det får lite yta. Ös över i grytan.

3. Skala och halvera smålökarna – är skalen svåra att få bort, blötlägg lökarna i varmt vatten någon timma innan och ta hjälp av en liten kniv när de skalas. Hacka den gula löken. Stek allt med smör så det får yta, ha ner hackad vitlök på slutet och ös sedan över i grytan.

4. Gnugga champinjonerna rena och skär dem till halvor eller kvartar om de är stora. Stek i smör så de får lite yta. Ös över i grytan.

5. Ställ grytan på en platta och värm upp den. Krydda ordentligt med salt, svartpeppar och ancho chilipulver. Hacka morot och ha ner i grytan. Rör i tomatpuré, smula i timjan och slå sedan på resten av vinet. Rör i redningen samt hackad persilja och låt allt koka upp. Dra ner temperaturen och låt det sedan småputtra i 2 timmar under lock. Smaka upp grytan med balsamico och eventuellt med salt och peppar, om det behövs.

6. Skala och dela potatisen till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 12-15 minuter till den mjuknat och börjat falla isär. Slå av vattnet och rör ner grädden i moset med en slev. Smaka av med salt och lökpulver. Lägg upp en snygg skål och toppa med finhackad persilja.

Recept och vintips är ett sponsrat samarbete med Vinston.se

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Boeuf Bourguignon/Burgundisk köttgryta är en klassiskt fransk och mustig köttgryta med rödvin, vitlök och champinjoner. Receptet är med passande vintips.