Bönbiffar med grönsaksquinoa och tomatsalsa

Ovo-vegetariska bönbiffar

Våren är här – med det den lätta, sköna maten. Så fort solen och värmen gör entré passar det fint med gröna godsaker på tallriken – så varför inte satsa på helgrönt? Dessa mumsiga bönbiffar med grönsaksquinoa och tomatsalsa passar fint att servera som vardagsmiddag. Själva biffarna görs av kidneybönor, kikärtor, ägg och lite majsstärkelse, vilket gör dem till ett ovo-vegetariskt alternativ. Blanda ihop och stek till fina, gyllene biffar. Vill man laga sina biffar på grillen bör man ha i lite mer majsstärkelse så att de håller ihop lite bättre. I en flat grillkorg eller en stekpanna på grillen blir de bra.

Enkel och grön vardagsmat

Quinoa är en ört som växer i Sydamerika och finns i flera färger, bland annat gult, rött och svart. Quinoan är en så kallad målla (mjölmålla), och den som har koll på svenska växter och ätligt ogräs kan säkert känna igen den då den liknar vår svenska Svinmålla. Quinoa är rik på protein och mineral och är helt glutenfri. Det är perfekt då många idag är allergiska mot gluten. Tillsammans med fräscha grönsaker blir det ett matigt och gott tillbehör.

De två såserna är också väldigt goda till. Den ena såsen med dill är superenkel att röra ihop. Själva salsan med bönor är också enkel att göra, men blir bättre ju längre den får puttra på spisen. Servera förslagsvis med smulad fetaost och chilisås till.

» Här hittar du flera gröna recept som passar till våren

Bönbiffar med grönsaksquinoa och tomatsalsa

För: 4 personer

Bönbiffar med grönsaksquinoa och tomatsalsa

Bönbiffar:

1 burk kidneybönor
2 burkar kikärtor
2 ägg
1 msk majsstärkelse
salt, peppar, lökpulver

Grönsaksquinoa:

2 dl gul quinoa
100g haricots verts
1 broccolihuvud
2 morötter
2 salladslökar
salt, peppar, timjan, persillade

Tomatsalsa med svarta bönor:

1 gul lök
1 röd chilifrukt
1 tetra svarta bönor
1 tetra krossade tomater
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar

Dillsås:

2 dl gräddfil
1/2 kruka dill
salt, lökpulver

Övriga tillbehör:

gröna oliver
sallad med ex majs, gurka och salladsblad

1. Skölj kidneybönor och kikärtor. Mosa dem med en potatismosare och blanda med ägg, majsstärkelse och kryddor. Hetta upp smör i en stekpanna och klicka i cirka en deciliter av smeten och forma till biffar. Stek så de får fin yta på båda sidor.

2. Koka quinoan i 2 deciliter vatten med salt, i 14 minuter under lock. Skär haricots verts, morötter och broccoli till mindre bitar. Koka i saltat vatten cirka 5 minuter. Blanda quinoan med de kokta grönsakerna och kryddor.

3. Hacka gul lök och låt den mjukna med smör i en kastrull. Hacka chilifrukten och ha ner den samt sköljda bönor och krossade tomater i kastrullen. Låt det puttra ihop på medelvärme under lock i 20 minuter. Smaka av med äppelcidervinäger och kryddor.

4. Rör ihop gräddfil med hackad persilja, salt och lökpulver. Servera med gröna oliver och exempelvis en sallad. Servera förslagsvis med rostade frön.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Bönbiffar med grönsaksquinoa och tomatsalsa är ett ovo- och lakto-vegetariskt recept som passar utmärkt att servera till vårens och sommarens middagar.