Bönbiffar med kantareller och potatis

Hur gör man bönbiffar?

Bönbiffar är inte bara gott, det har också blivit väldigt populärt på sistone. Det är å andra sidan kanske inte så konstigt eftersom bönbiffar är ett smart vegetariskt alternativ som både är mättande och gott. Bönbiffar kan också varieras på en mängd olika sätt med hjälp av olika bönor och ärtor, örter och kryddor samt rotsaker och grönsaker.

Dessa bönbiffar med kantareller och potatis fylls precis som man kan tro med bönor, svamp och potatis. Bönor och kikärtor mosar man och blandar sedan med lätt mosad potatis och smått hackade kantareller. Det hela blir riktigt goda biffar som passar fint att servera med receptet på linssallad och dillsås nedan.

Recept på vegetariska biffar

Vi har massor av svamp infryst året om eftersom jag och min mamma plockar svamp varje höst. Har man inte egen svamp kan man använda sig av kantareller på burk som går att hitta i butik. Man kan förstås också variera med trattkantareller eller trumpetsvamp.

Biffarna gör man enklast genom att skeda upp lite av röran i en stekpanna och sedan forma dem med hjälp av en stekspade under tiden de steks. Denna mängd blir cirka 10-11 stycken biffar, lite beroende på hur stora man gör dem. Ett tips är att inte göra dem så stora. Då är de enklare att hantera i stekpannan och vända runt.

Vegetariska recept med ägg och mjölkprodukter

Eftersom jag själv inte är vegetarian, och mina recept här bloggen speglar vad vi äter hemma, innehåller alltså alla vegetariska recept här i Landleys kök ägg och/eller mjölkprodukter. De är således lakto- eller ovovegetariska. Vill man inte ha ägg i sina biffar man ha i lite majsredning och vatten. Jag har även hört om folk som använder vattnet som kikärtorna ligger i burken. Kolla exempelvis in hur Gustav Johansson som driver den vegetariska bloggen Jävligt Gott använder kikärtsspad istället för ägg i pannkakorna.

» Här hittar du fler recept på vegetariska biffar

Bönbiffar med kantareller och potatis

För: 4-6 personer

Bönbiffar med kantareller och potatis

Bönbiffar med kantareller och potatis:

500g potatis (cirka 5 st)
1 tetra kikärtor
1 tetra blandade bönor
4 ägg
200g stekta kantareller (400g råa)
salt, peppar, persillade

Linssallad:

3 dl puylinser
1 dl pumpafrön
200g vitkål
smör
1 vitlöksklyfta
2 tsk äppelcidervinäger
100g vaxbönor eller haricots vert
5 cm purjolök
1,5 gröna oliver med pimento
0,5 dl olivolja

Dillsås:

1 knippe färsk dill
2 dl creme fraiche
salt

1. Skala och koka potatisen i saltat vatten i 5 minuter. Skölj kikärtor och bönor och mosa dem med en potatismosare. Mosa potatisen och blanda med bönorna, ägg, stekta kantareller och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut biffarna – cirka 1-1,5 dl per biff. Stek på båda sidor så de får färg och hårdnar.

2. Sjud linserna i saltat vatten i 20-25 minuter. Rosta pumpafrön i en panna med en skvätt olja och salt. När de börjar knäppa är de klara. Strimla vitkålen och fräs i en stekpanna med smör, salt och pressad vitlök. Avsluta med en skvätt vinäger på slutet som får fräsa bort. Skär bönor till mindre bitar och strimla purjolöken. Blanda linser, bönor och purjo med de rostade pumpafröna, stekt vitkål, oliver och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

3. Hacka dill och blanda med creme fraiche. Smaka av med salt och servera såsen till maten.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.