Vegetariska bönbiffar med goda tillbehör

Recept till köttfri måndag

När jag skulle ordna köttfri måndag förra veckan lyckades det på något mystiskt vis ändå slinka in lite bacon. Dels gillar jag bacon, dels har jag en sambo som tidigare alltid ville ha kött i maten. Idag vet han att min vegetariska mat är god och har därför släppt detta krav. Dock sitter det fortfarande lite i ryggraden för mig att lägga till kött – förstås eftersom jag inte äter pasta, ris eller potatis. Dessutom blir det så oförskämt gott att steka zucchinin och champinjonerna i baconfettet. Yum!

Enkla, vegetariska biffar med bönor

Nåväl, sluta inte läsa nu, för visst kan man göra denna rätt helt vegetarisk. Det är bara att skippa baconet! Bönbiffarna är riktigt goda, helt glutenfria och dessutom mycket mättande. Det som håller ihop det hela är majsmjöl, och det vet vi väl vid det här laget att det är glutenfritt?

Det här kommer jag definitivt att göra fler gånger, förstås på fler roliga vis och med andra bönor. Älskar ni bönor lika mycket som jag har ni hamnat rätt. Och som sagt, i jakten efter den köttfria måndagen är det här trots allt ett bra försök. Skynda långsamt – som det heter…

Ugnsrostade tomaterBönbiffar med läckra tillbehörUgnsrostade tomater

Vegetariska bönbiffar med goda tillbehör

För: 4 personer

Bönbiffar med läckra tillbehör

Bönbiffar:

3 dl torkade kidneybönor (ca 6 färdigkokta)
1 dl torkade kikärtor (ca 2 dl färdigkokta)
3 ägg
2 msk tomatpuré
0,5 dl majsstärkelse
1/2 kruka färsk koriander
140g majs (1 liten burk)
salt, peppar, spiskummin, chiliflagor

Tillbehör:

4 kvisttomater
8 stora champinjoner
1 zucchini
1 paket bacon
1 röd lök
1 grönt äpple
150g fetaost

1. Blötlägg kikärtor och kidneybönor i saltat vatten minst 12 timmar. Sjud bönor och kikärtor i nytt, saltat vatten ca 1-1,5 timmar – gärna i en ånginsats som står helt i vatten. Skumma det som stiger till ytan. Skippa detta steg om du använder färdigkokta på burk.

2. Ha ner kikärtor och kidneybönor i en mixer tillsammans med ägg och tomatpuré. Kör till en slät smet och rör sedan ner majsstärkelse, majs och hackad koriander. Smaka av med kryddor. Tänk på att bönor behöver en extra knuff av salt, var därför inte snål med detta.

3. Smält smör i en stekpanna och klicka ut bönröran. Forma till biffar med hjälp av stekspaden och stek dem så att de får yta på båda sidorna och håller ihop.

4. Ställ kvisttomaterna på en plåt och ställ in i 225° i ca 20-30 minuter. Behåll gärna kvisten på så blir det extra fint vid servering. Salta ett varv över när de är klara.

5. Dela champinjonerna i kvartar. Skär av ändarna på zucchinin och dela den på hälften. Skär halvorna till långa skivor. Stek baconet och stek sedan zucchiniskivorna och champinjoner i baconfettet. Servera med hela tomater, fetaoststavar, skivat grönt äpple och ringar av rödlök.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.