Bönbiffar med majs och jalapeños, vitlöksris och citronsås

Ett gott tillbehör som är svårt att motstå

Ibland blir det älskog i munnen. Exempelvis som när dessa bönbiffar med majs och jalapeños, vitlöksris och citronsås blev till. Det goda vitlöksriset är ett påfund som kommer från Brasilien. Min syster har en god vän som kommer från Brasilien. När han senast lagade mat till hela gänget bjöd han bland annat på vitlöksris. Vitlöksris hör tydligen inte till ovanligheterna i Brasilien, och efter att ha ätit det gör vi nu alltid vårt ris därhemma på detta vis. När jag är lat och inte orkar byter jag bara den färska vitlöken mot vitlökspulver i vattnet. Kanske inte riktigt samma sak, men ändå gott.

Vegetariska biffar med bönor

Bönbiffar kan man göra på olika vis. Jag gör alltid mina med ägg eftersom jag älskar ägg – och för att vegobiffarna får god smak och håller ihop fint. Man kan byta äggen mot mer majsstärkelse som man rör ut i vatten, men det blir inte riktigt lika följsamt och elastiskt. Vissa byter dessutom äggen mot vattnet som kikärtorna legat i. Jag kör inte den metoden av orsakerna ovan. Dessutom råder det skilda meningar om huruvida lektiner är bra för kroppen.

Vissa säger att det är bra medan andra säger att det är dåligt. Han man känslig mage bör man kanske skippa detta eftersom lektin är det gift som bönväxten har för att skydda sig mot skadedjur. Detta sägs också ge gas i magen och är orsaken till att man skummar när man kokar bönor och kikärtor. I och med kokningen går lektinerna ut i vattnet… och tja, blir kvar där.

Recept till vardag och helg

Du får i alla fall modifiera detta recept som du vill. Det är inte rymdfysik vi pratar om utan matlagning. Exakta mängder är alltså inte lika viktigt som när man bakar. Dessutom kan du alltså byta ut äggen om du vill – eller köra efter receptet precis som det är.

Bönbiffarna blir i alla fall supersmarriga tack vare majs och jalapeños. Gillar man inte het mat skippar man jalapeñosen. Örterna kan man byta mot de man har hemma. Det tidigare nämnda vitlöksriset blandas när det är färdigkokt med soltorkade tomater, dill och rostad lök som adderar både syra och en härlig crunch. Dill, som är lite av en underskattad ört, lyfter hela rätten och adderar fräschör. En kruka dill i kylen är alltså aldrig hel att ha. Fler recept på olika sorters bönbiffar hittar du här. Saknar du fler tillbehör är det bara att komplettera med lite grönsaker.

» Här hittar du fler vegetariska maträtter

Bönbiffar med majs och jalapeños, vitlöksris och citronsås

För: 6 personer (12 biffar)

Bönbiffar med majs och jalapeños, vitlöksris och citronsås

Bönbiffar med majs och jalapeños:

1 tetra kikärtor (á 380-400g)
1 tetra blandade bönor (á 380-400g)
2 ägg
2 msk majsstärkelse
0,5 dl hackade, inlaga jalapeños
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 liten burk majs (165g)
2 msk hackad persilja
2 msk hackad gräslök
salt, svartpeppar

Vitlöksris med rostad lök:

7 vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
4 dl jasminris
6 dl vatten
salt
6 bitar soltorkade tomater i olja
0,5 dl hackad dill
0,5 dl svarta sesamfrön
1 dl rostad lök

Citronsås:

1/4 citron
2 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
salt, peppar

1. Skölj kikärtor och bönor. Mosa dem sedan slarvigt med en potatismosare. Blanda moset med ägg och majsstärkelse, hackade jalapeños, lök och vitlök samt majs och hackade örter. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka ut cirka en lagom stora kluttar. Forma dem runda med hjälp av stekspaden och stek dem sedan på båda sidor så de får fin färg.

2. Pressa vitlöksklyftorna i en kastrull och ha ner olja. Hetta upp kastrullen och rör om hela tiden så att vitlöken inte bränns och blir besk. Ha ner riset och stek det under omrörning cirka 2-4 minuter. Slå på vattnet och koka sedan riset i 13 minuter med lock. Stäng av plattan och låt riset stå kvar på plattan 3 minuter utan lock. Strimla soltorkade tomater och grovhacka dill. Rör ner i riset tillsammans med svarta sesamfrön. Ha ner den rostade löken precis innan servering så blir den inte så sladdrig.

3. Rör ihop saft och rivet skal från en kvarts citron med creme fraiche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar.

De fina lila blommorna på tallriken är rallarros/mjölkört och oregano-blommor. Dessa dyker upp under juli-augusti och båda är ätliga. Mer om ätliga blommor kan du läsa här.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.