Bondbönsguacamole

Kan man göra guacamole utan avokado

Hösten börjar närma sig och tacofredagarna är snart ett faktum. I en guacamole använder man ju avokado, men tyvärr går det åt stora mängder vatten för att odla avokado och dessvärre är det en av de grönsaker som orsakar vattenbrist i världen. Enligt Water Footprint Network går det åt 1173 liter vatten i globalt genomsnitt för att odla 1 kilo avokado. Av detta är endast 20% grönt vatten – det vill säga vatten som faller på grödorna. Resterande mängd är konstbevattning – alltså vatten man tar från grundvatten och vattendrag.

Avokadon är en riktig klimatbov

De senaste åren har den globala efterfrågan på avokado ökat – kanske på grund av att den blivit så hajpad i sociala medier? Denna enorma efterfrågan ledde bland annat till att bönder i Chile överutnyttjade grundvattnet. I provinsen Petorca i Chile nyttjar man hela 2000 liter vatten för att odla ett kilo avokados! Detta fick stor medial uppmärksamhet efter en rapport från miljöorganisationen Danwatch där man berättade hur floder torrlades på grund av de vattenslukande avokadoodlingarna. Det är ju tragiskt att man gör så att invånarna står utan vatten.

För att sätta detta i perspektiv rymmer ett badkar cirka 150 liter vatten. En avokado av medelstorlek väger 150–175 gram. Det krävs alltså över 13 fyllda badkar för att odla 6 stycken avokados…

Guacamole på bondbönor

BondbönaIdag köper jag endast avokado några gånger per och äter det med andakt. Det var också det här som fick mig att fundera över bondbönsguacamole. Bondbönor är stora bönor som är väldigt lättodlade. De gror nämligen redan vid 4–5 grader vilket gör att de lämpar sig bra för vårt nordiska klimat. Första året jag odlade bondbönor visste jag inte riktigt vad jag skulle göra med dem. Jag spritade och kokade dem och kunde mest konstatera att de hade en ganska speciell smak. Lite ”funky”, som gröna ärtor. Det var alltså ingen fantastisk upplevelse. I år när det var dags att börja plantera bestämde jag mig ändå för att ge bondbönorna en chans till, för man kunde ju som sagt göra bondbönsguacamole.

De bondbönor jag odlade vattnade jag med regnvatten. När det inte regnade tog jag således vatten från våra regnvattentunnor att vattna med. Svenska bondbönor går så klart också att köpa i butik, och visst är det lite häftigt att vi kan göra guacamole av en råvara som finns i Sverige.

Är bondbönsguacamole gott?

Och svaret då? Blir det gott och går det verkligen att göra en likvärdig rätt att servera till tacosen? Ja, faktiskt. Både konsistensen och färgen blir som i en riktig guacamole. Bönorna blir ju lite småmjöliga när man mosar dem, men mjöligheten binder sig med oljan. Jag smaksatte bönorna med vitlök, citronsaft och kryddor precis som i originalet, och smaken blev verkligen som i en guacamole. Den där funky smaken som jag nämnde tidigare mattades av tack vare citronen. Det här är definitivt ett bra komplement att ersätta den vanliga avocadoguacamolen med om man vill äta mer svenskt och klimatsmart. Undrar du vad du ska göra av bondbönorna? Ja, varför inte testa detta recept? Jag är nyfiken på vad du tycker. Kommentera gärna nedan.

» Här hittar du fler recept på goda tacotillbehör

Bondbönsguacamole

Bondbönsguacamole

För: Ca 1–1,5 dl

150g spritade bondbönor
1 msk citronsaft
1 vitlöksklyfta
1,5 msk olivolja
1 krm malen spiskummin
1 krm malen koriander
1/2 krm rökt paprikapulver
1/2 krm chilipulver
salt, peppar

  • Sprita bönorna från skidorna. Koka upp en kastrull med vatten, lägg i bönorna och låt dem koka i 3 minuter.
  • Slå bort vattnet och häll på kallt vatten. Tryck ut bönorna ur skalen när de svalnat. Jag brukar göra ett snitt i ena änden med en liten kniv och trycka ut innehållet, om skalen är hårda.
  • Mosa bönorna på en skärbräda med en gaffel. Ha ner i en skål och blanda med pressad citronsaft, pressad vitlök, olivolja och kryddorna. Smaka av med salt och peppar.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.