Het bondbönssoppa med koriander

Het bondbönssoppa med koriander

Jag har länge varit skeptisk till bondbönor eftersom jag aldrig riktigt fått till det. Hårda, svårtuggade skal och läskig smak var min uppfattning. När två påsar bondbönor nyligen äntrade mitt kök var det dags att se över den där uppfattningen. Den ena påsen innehöll skalade, krossade bondbönor, medan den andra innehåll hela med skal.

Bondbönor, eller spritbönor, kan ses som ”ursprungsbönan” och har odlats sedan långt tillbaka i Sverige – faktiskt ända sedan bronsåldern. På en del ställen odlade man dem mellan andra bönor och ärtväxter för att dessa skulle ha något att klättra på.

Giftiga bönor

Råa är bondbönor giftiga, men giftet försvinner vid kokning. Dock inte vid torkning. Näringsmässigt innehåller bondbönor mest av folat (B-vitamin), betakaroten, samt en del fosfor. Fosfor är en av de enzymer som styr näringsomsättningen medan betakaroten är en antioxidant som är bra för huden och immunförsvaret. Läs mer om bönor här.

Recept med bondbönor

Bondbönor är stora som en femkrona och har ett tjockare, gröngrått skal. I slutet av sommaren kan man hitta färska bondbönor då de är i säsong. Därimellan kan man köpa torkade i olika utföranden. De bondbönor jag lagar med denna gång kommer från Sevan som har ett bra sortiment av torkade balj- och ärtväxter.

Den här soppan var enkel att göra och gick till och med hem hos sambon – som till min stora förvåning gick och tog en portion till. En av smakhöjarna i soppan är Muttis soltorkade tomatpuré (RED 2021-10-31: Denna tillverkas inte längre, men prova med Zetas Crème av soltorkade tomater). Jag älskar soltorkade tomater och tycker att den här härliga purén blir som pricken över i. Slå upp soppan i små skålar som förrätt eller njut med en bit bröd till huvudrätt.

Smart trick för bönor

Ett trick jag tar för vana är att både blötlägga och koka bönor längre än vad som anges. Jag blötlägger det mesta minst i ett dygn – oftast kvällen före. Kokningen bör dessutom göras på så låg temperatur det bara går – vattnet ska knappt bubbla, då blir de riktigt fina och stora.

» Här hittar du fler recept med bondbönor

Bondbönor med och utan skalBondbönor

Bondbönssoppa

För: 4 personer som förrätt

Het bondbönssoppa med koriander

2 dl torkade, krossade bondbönor
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1/2 färsk jalapeño
2 msk tomatpuré (med soltorkade tomater)
1/2 kruka färsk koriander
4 dl vatten
1 dl creme fraiche
1 tsk äppelcidervinäger
salt, peppar, rökt paprikapulver

1. Blötlägg bondbönorna ca 5 timmar i ljummet vatten. Skölj sedan bönorna och koka i saltat vatten ca 30 minuter. När bönorna är kokta, häll av dem i ett durkslag.

2. Smält lite smör i en kastrull och ha ner pressad vitlök, strimlad purjolök och jalapeño. När löken mjuknat, ha ner bönorna och slå på 4 dl vatten.

3. Rör ner soltorkad tomatpuré, hackad koriander och kryddor. Låt soppan puttra ihop under ca 10 minuter.

4. Kör till en slät smet med mixerstav och rör därefter ner creme fraiche och vinäger. Smaka av med en nypa socker och eventuellt mer kryddor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.