Bondkakor

Lättlagade spröda kakor

Ibland är det enklaste det allra godaste. Bondkakor är klassiska, knapriga kakor som smakar mandel och kola. Dessa lättlagade kakor görs på en klassisk 1-2-3-deg, det vill säga en deg som består av smör, socker och mjöl. Förutom det tillsätter man sirap, bikarbonat och skållad mandel.

De är inte bara enkla att göra utan också utmärkta att förvara länge. Kakdegen kan göras klar flera dagar i förväg och sedan gräddas allt eftersom. Då gör man bara degen, rullar den till en rulle, lägger den i en plastpåse och fryser in. När man har gäster eller är lite kaksugen tar man bara fram degen i tid så den får tina, sedan skär man den till mynt och slänger in i ugnen. Hur smidigt som helst!

Baka något gott till adventsfikat

Vi har ofta Bondkakor till julafton till kaffet efter maten. Ska man bjuda in till adventsfika passar de också bra att plocka fram och bjuda på. Bjud på dem nybakta till kaffet eller till glöggen. De kan verka simpla, men när man väl har ätit en är det svårt att sluta.

Bondkakor

Cirka 75 stycken
Tid: 410-12 minuter
Temperatur: 175°C

Bondkakor

200 gram smör
1,5 dl strösocker
1 msk sirap
1 dl skållad grovhackad mandel
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

1. Rör ihop rumsvarmt smör med socker så det blir vitt och poröst – använd gärna en elvisp. Tillsätt sirap och grovhackad mandel.

2. Blanda mjöl och bikarbonat och ha ner med de övriga ingredienserna. Arbeta ihop till en smidig deg.

3. Forma degen till rullar tjocka som kvastskaft. Slå in dem i folie och låt dem ligga i kylen över natten.

4. Skär rullarna i skivor om cirka 1 centimeter. Lägg ut dem på ett bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader cirka 10-12-minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.