Bönsallad med bacon och sesamfrön

Gott tillbehör till kött, fisk och fågel

På sommaren och hösten är det mysigt att skörda i odlingarna och göra goda sallader, exempelvis som denna bönsallad med bacon och sesamfrön samt sparris och röd lök. På landet odlar vi olika sorters bönor och sockerärtor som man kan plocka av under hela sommaren. Då gör tillbehören mycket roligare. Man behöver heller inte alltid åka till butik för att få till en rolig sallad.

Har man inte tillgång till färska bönor går det förstås lika bra att köpa färska i butik eller använda frysta bönor. Dock har frysta bönor en tendens att bli sladdriga, så försök gärna att få tag i färska om möjlighet finns. Ångkoka gärna bönorna om det går, då behålls mer av näringsämnena samt spänsten i grönsaken.

Sallad med bacon och bönor

Den här salladen blir ett gott tillbehör till allt möjligt. Den blir salt och smakrik tack vare baconet och får en härlig knaprighet tack vare sesamfröna som strösslas ut över. Ett riktigt gott tillbehör, helt enkelt. Jag serverar den gärna till grillat. Exempelvis till grillad Entrecôte fylld med rosmarin och jordgubbar eller dessa grillade kycklingklubbor med fransk potatissallad. Tack vare baconet i salladen är den också perfekt till grillad lax.

» Här hittar du fler recept på enkla sallader

Bönsallad med bacon och sesamfrön

För: 4 personer

Bönsallad med bacon och sesamfrön

400g gröna bönor (haricots verts)
1 knippe sparris
150 sugarsnaps eller sockerärtor
1 paket bacon
1/2 röd lök
1 äggula
3 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
1 tsk skånsk senap
2 msk sesamfrön
salt, peppar

  • Snoppa bönorna och skär bort den träiga delen på sparrisen. Ångkoka bönor och sparris lätt tillsammans med lite salt. Blanda med sugarsnapsen med de är varma.
  • Skär bacon till mindre bitar och stek det i en stekpanna. Hacka rödlök och låt den mjukna på slutet med baconet.
  • Rör ihop äggulan tillsammans med, olja, balsamvinäger och senap. Blanda ihop såsen med resten av ingredienserna till salladen samt sesamfröna. Smaka av med salt och peppar.

Bönsallad med bacon och sesamfrön

Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.