Bouillabaisse

Bouillabaisse och Bourride

Bouillabaisse är en klassisk fisk- och skaldjurssoppa som har sitt ursprung i Frankrike. Den är relativt enkel att göra men imponerar ändå som oftast vid festligare tillfällen. En klassisk bouillabaisse görs på vit fisk, skaldjur, vitt vin, gul lök, tomater, apelsin, fänkål, saffran och örtkryddor. Den är sällan redd och görs på vit fisk.

Det finns även en liknande soppa som heter Bourride. Denna serveras med aioli och ibland äggulor, till skillnad från bouillabaissen som traditionsenligt serveras med rouille – en krämig sås som görs av torrt bröd, saffran, olivolja, vitlök och chili. Bourride är vanligast kring Provence.

Hur lagar man bouillabaisse?

Runt om i världen, såväl som olika franska områden, lagas bouillabaisse enligt olika principer. Enligt vissa ska exempelvis en bouillabaisse serveras som två rätter där man i den första serverar fiskbuljongen med krutonger och parmesanost. I den andra rätten serverar man fisken. Vilket sätt som är det rätta tvistar säkert de lärde om, och frågar du några fransmän kommer du säkert att få höra olika varianter.

Bouillabaisse med saffranskrämFör egen del använder jag gärna både vit och röd fisk i en bouillabaisse. Ibland serverar jag den med aioli och ibland gör jag en saffranscreme. På samma vis gör jag den ibland med grädde eller creme fraiche, och ibland utan. En sak gör jag dock aldrig, och det är att laga den med färdig fiskbuljong. Den buljong som automatiskt blir till när man lagar soppan är god nog – och innehåller de ingredienser som en köpt buljong har. Kollar du dessutom på innehållsförteckningen på en fond eller buljong kommer du att förstå varför jag inte använder färdig – proppade med smakförstärkare, salt, socker och konserveringsmedel – och inte mycket av den äkta varan. Urk!

Bouillabaisse är som sagt en perfekt festsoppa. Därför bestämde jag mig för att bjuda över vännerna på en härlig höstmiddag med passande vin.

Bjud in vännerna på fransk höstmiddag

Det är lite skrämmande hur fort tiden går. När folk frågar mig hur länge jag bloggat säger jag automatiskt att jag startade 2010 – det vet jag eftersom det första inlägget är daterat då. När jag däremot börjar fundera över hur länge det är blir jag lite chockad över hur fort tiden går. Min matblogg är min baby och jag älskar verkligen att komma tillbaka till den och få ha det precis som jag vill. Jag utvecklar och bygger allt själv, designar, testar och formulerar mig på ett vis som passar mig. Det känns alltid skönt, för då jag skriver åt flera kunder måste man kunna anpassa sig efter deras språk och tala till deras publik på rätt vis.

Några av de allra första jag lärde känna när jag började blogga är Agnieszka som driver Spot and Tell, Kinna som har bloggen Kinnas mat, Mormors mat, Kari bakom spisat och Micke med Scandinasian Taste. Dessa fyra eldsjälar träffar jag fortfarande på olika event, och jag ser det absolut som några av mina närmaste vänner i bloggsvängen. Som den gröngöling jag var då vet jag idag hur viktigt det är att få hjälp, inspiration och stöd. Det är mycket att lära om vad man får och inte får göra (som vilka bilder man får använda, hur man ska länka osv.), och ibland behöver man få bolla lite idéer.

Smart förrätt att bjuda på

Bouillabaisse med saffranskrämNu i veckan bjöd jag över Kinna och Agnieszka med respektive på middag. Vi har som sagt känt varandra i sex år så jag tyckte det var på tiden de kom hem till oss för lite middag och mys. Just denna kväll blev det franskt tema på det hela. Jag lagar aldrig fransk mat vilket är lustigt att säga eftersom mycket av dagens matlagning härstammar från det franska köket. När jag ska laga något blir det däremot oftast spanskt, italienskt, svenskt, eller till mångas förvåning – något tyskt.

Klassisk Bouillabaisse

Eftersom det är höst och ruggigt ute bestämde jag mig för att börja middagen med en klassisk Bouillabaisse. Jag utgick ifrån en klassisk variant – med twist.

Dels har jag gärna en skvätt grädde i min bouillabaisse eftersom jag tycker den får en rikare och krämigare smak av det. Jag gjorde också en sopp-bas av grönsaker som jag mixade. I den fick resten av ingredienserna sedan koka klart. Genom att göra på det viset behöver man inte använda redning eftersom de mixade grönsakerna gör soppan tjockare. Vill man ändå ha soppan lite tjockare kan man förstås använda någon matsked eller två av ljus redning från Maizena.

Om man inte gillar saffran

Varken jag eller min sambo är stora fan av saffran. Vi tycker det är gott, men i lagom dos. Därför gör jag ofta en saffranskräm som man kan servera till maten, vilken gör att soppan inte helt tas över av saffranssmaken. Saffranskrämen rörde jag bara ihop enligt receptet nedan, hade ner i en burk och ställde i kylen fram tills gästerna kom.

Bouillabaisse är enkelt att göra och kan förberedas. Jag satte igång tidigare på dagen och värmde sedan soppan när gästerna kom till kvällen. Soppan serverade jag i burkar från Clas Ohlsson som gör att den håller värmen. Orkar man ta sig till IKEA har de likadana burkar med lock, fast för en tredjedel av priset och med en rund form, vilket är lättare att äta ur. Servera gärna din Bouillabaisse med saffranskräm med smördegspinnar med sesam, rosmarin och Västerbottensost. Du hittar det enkla receptet under det på fisksoppan.

Vilket vin ska man välja till Bouillabaisse?

Vilket vin ska man då välja till en bouillabaisse? Jag serverade ett vitt vin från Frankrike, nämligen en härlig Côtes du Rhône i frisk och smakrik stil som görs på druvorna grenache, marsanne, clairette och viognier.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic BlancDet här är ett vin som passar perfekt att sippa på precis som det är – det kan jag lova att vi gjort denna sommar. Sedan ett år tillbaka är också vinerna från Les Dauphins ekologiska vilket är ett trevligt val för dem som föredrar obesprutade råvaror.

Les Dauphins Côtes du Rhône Organic Blanc kommer från södra Rhônedalen och passar pertfekt till syran, umamin och mineraliteten i en Bouillabaisse, och framför allt till saffranen. För sina ynka 89 kronor är det här är ett prisvärt vin.

Idag finns det i ett fåtal Systembolagetbutiker samt i beställningssortimentet, så tänk på att vara ute några dagar innan så du hinner få din beställning lagom till middagen.

Bouillabaisse med saffranskräm

För: 6 personer som förrätt

Bouillabaisse med saffranskräm

Fisksoppa:

150g fänkål
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 stor morot
3 stora tomater
1 tsk timjan
salt, peppar
3 dl vatten
5 dl vitt vin
1/2 citron (saft)
2 dl vispgrädde
2 msk vit balsamico eller äppelcidervinäger
1/3 röd paprika
2 bitar styckfryst lax
2 styckfrysta vita fiskfiléer, ex pangasius, torsk eller sej
1 nät blåmusslor

Saffranscreme:

1 paket saffran
1,5 dl creme fraiche
1 nypa salt

1. Strimla fänkålen men spara hälften till senare. Hacka gul lök, vitlök, morot och tomater. Hetta upp en kastrull med en stor klick smör. Ha ner fänkål, lök och morot. Krydda med salt, peppar och torkad timjan. Låt grönsakerna fräsa några minuter under omrörning. Slå på vatten och vin och låt det sedan puttra under lock i 20-25 minuter.

2. Kör grönsakerna till en slät soppa med hjälp av en mixerstav.

3. Slå i grädde och rör i redningen. Låt det puttra upp och smaka sedan upp soppan med pressad citronsaft, vit balsamico och eventuellt med kryddor. Strimla paprikan och ha ner den samt resten av fänkålen i kastrullen. Låt puttra på svag värme under lock i 10 minuter.

4. Gnugga blåmusslorna rena. Släng de som är trasiga eller öppna. Ha ner musslorna i en kastrull och slå på vatten. Låt vattnet koka upp så att musslorna bara hinner öppna sig, slå sedan av vattnet och skölj dem med kallt vatten. Ta bort eventuellt skrot som sitter i musslorna med en fiskpincett eller liknande. Ha sedan ner musslorna i fisksoppan.

5. Tina och tärna fisken. Ha ner den i kastrullen. Låt allt puttra ytterligare 10 minuter och slå sedan upp soppan i skålar.

6. Rör ihop saffran med creme fraiche och smaka av med en nypa salt. Servera till fisksoppan med smördegspinnar med sesam, rosmarin och Västerbottensost.

Smördegspinnar med sesam, rosmarin och Västerbottensost

Smördegspinnar med sesam, rosmarin och Västerbottensost

Cirka 15 stycken

1 rulle smördeg
1 ägg
1 tsk salt
0,5-1 dl svarta sesamfrön
1 msk hackad färsk rosmarin
1 dl riven Västerbottensost

1. Rulla ut smördegen och låt den ligga på det medföljande bakplåtspappret, se till att den är riktigt kall så är det lättare att snurra degen. Vispa upp ett ägg och pensla ovansidan av smördegen med det.

2. Salta ett varv och strössla ut svarta sesamfrön. Finhacka färsk rosmarin och strössla ut. Avsluta med att riva över Västerbottensost. Tryck till allt så det fäster i smördegen.

3. Skär degen till centimeterbreda remsor och vrid dessa ett par varv. Platta till lite och grädda sedan i 12 minuter i 225C°. Servera pinnarna som de är eller halvera dem på längden – då blir det cirka 30 stycken.

Recept och vintips är ett sponsrat samarbete med Vinston.se

Bjud på en enkel Bouillabaisse med saffranskräm. Denna är lätt att göra och smidig att förbereda. Servera receptet det vita vintipset du också får här.