Brända apelsin- och pepparkaksmandlar med muscovadosocker

Gott julgodis med julsmak

I år ska jag göra ett gäng med söta saker till jul. Oftast är det sambons mamma som gör godis och min mamma som gör kakor, men i år ska jag göra lite tryfflar och olika saker med nötter och fröer. De här brända mandlarna smakar pepparkaka och apelsin, läskigt beroendeframkallande och perfekta att bjuda på vid julafton eller ge bort i en liten söt ask.

Brända mandlar med smak av apelsin och pepparkaka

Cirka 200g

Brända apelsin- och pepparkaksmandlar med muscovadosocker

200g sötmandel
2 dl vatten
2,5 dl strösocker
2 msk muscovadosocker
1/2 apelsin
1 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malda nejlikor

1. Hetta upp en kastrull med vatten. Låt vattnet precis börja koka, lägg sedan i mandlarna. Tag kastrullen av plattan och låt mandlarna ligga i vattnet någon minut. Häll upp nötterna i ett durkslag och kläm sedan av skalet. Låt torka.

2. Koka upp vatten i en kastrull. Häll i socker, kryddor och pressa i saften ifrån 1/4 apelsin. Låt puttra under omkörning i ca 15–20 minuter.

3. Häll av hälften av sockerlösningen i en spann och vänd sedan ner mandlarna i resten av sockerlösningen i kastrullen.

4. Rör om till mandlarna börjar knäppa, skeda då upp mandlarna med en hålslev på ett bakplåtspapper. Separera mandlarna och lägg in bakplåtspappret i kylen ca 5 minuter.

5. Hetta upp resten av sockerlösningen i kastrullen och vänd ner mandlarna igen i det. Rör om så att sista vätskan sugs upp av mandlarna och lägg sedan upp på bakplåtspappret igen. Pressa sista saften ifrån resten av apelsinen (1/4) över mandlarna. Låt torka över natten.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.