Vardagsgryta med fläsklägg och rotsaker

Gryta som vardagmat eller till söndagsmiddagen

Gryta är gott när det är mörkt och kallt ute. Dessutom är en gryta enkelt att laga – den sköter ju sig nämligen själv. Gör man den i förväg är det också utmärkt att servera man har bråttom och är hungrig eftersom maten redan är klar – och blir ännu godare när den får stå till sig.

Denna vardagsgryta med fläsklägg och rotsaker passar både som vardagsmat såväl som till söndagsmiddagen. Den behöver lite tid på sig att puttra ihop och för att fläskläggen ska bli möra och fina. Gör i ordning allt och låt den sedan stå och puttra i ugnen eller på spisen. Det här är ett av mina första recept med fläsklägg, men definitivt inte mitt sista. Fläsklägg är både riktigt gott och en riktigt prisvärd detalj.

» Fler recept på goda grytor hittar du här

Vardagsgryta med fläsklägg och rotsaker

För: 8 personer
Temperatur: 225°C

Vardagsgryta med fläsklägg och rotsaker

1,5 kg fläsklägg
1 röd chilifrukt
1+5 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
2 gula lökar
5 morötter
300g rotselleri
3 röda äpplen
300g blomkål
200g fänkål
5 dl vitt vin
1 msk oxfond
1 liter vatten
2 dl creme fraiche
3 msk majsstärkelse
salt, peppar, oregano

1. Skölj av läggen. Kärna ur chilifrukten och strimla upp dem. Hetta upp en panna med smör, pressad vitlök och chili. Lägg i fläskläggen, salta och peppra samt riv över halva krukan med timjan. Bryn läggen runt om så att de får fin stekyta.

2. Hetta upp ugnen till 225°. Ringla smör i botten av en stor gryta som går att ha i ugnen (gärna i gjutjärn på cirka 6 liter). Skiva resten av vitlökarna och lägg dessa i botten av grytan. Lägg ner fläskläggen i grytan. Hacka lök, alla grönsaker samt äpplena och ha ner i grytan. Lägg gärna äppelbitarna närmast köttet. Strössla över resten av timjanen. Rör ihop vin med oxfond, vatten, creme fraiche, majsstärkelse och kryddor. Slå det över grytan och ställ sedan in grytan med lock i 2 timmar i 225°.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.