Broccoli- och blomkålsgratäng med tryffelsalami

Enkel vardagsgratäng med blomkål och broccoli

Något som är gott att ha i en gratäng är tryffelsalami – du vet sån där deli-chark med smak av tryffel. Denna broccoli- och blomkålsgratäng med tryffelsalami är enkel att göra och innehåller, förutom de tre ingredienserna broccoli, blomkål och tryffel, gul lök.

Sedan är det bara att vispa ihop ägg med grädde och kryddor. Slå stanningen över gratängen och ställ in den i ugnen. Så smidigt och enkelt! Dessutom är det perfekt vardagsmat när man vill ha något enkelt till middag.

Om man vill ha annat protein

Vill man nu inte ha just tryffelsalami går det naturligtvis bra att byta mot vanlig skinka, korv eller bacon. Vill man ändå åt tryffelsmaken kan man addera några droppar olja med tryffelsmak i stanningen. Servera gärna gratängen med en enkel sallad till bestående av gurka, tomat och sallad.

» Här hittar du fler recept på goda gratänger

Broccoli- och blomkålsgratäng med tryffelsalami

Broccoli- och blomkålsgratäng med tryffelsalami

För: 4 personer

Gratänginnehåll:

1/2 gul lök
250g broccoli
300g blomkål
40g tryffelsalami

Stanning:

4 dl grädde
4 ägg
salt, svartpeppar

  • Hacka löken. Skär broccoli och blomkål till mindre träd. Skär även stammen till bitar (skär bort den yttersta, träiga delen på broccolin först och skala stammen om den är hård på ytan). Skär varje salamiskiva till kvartar. Blanda allt i en gratängform (på cirka 23–24 cm ⌀).
  • Vispa ihop grädde och ägg med salt och svartpeppar. Slå stanningen över och grädda gratängen i 200°C i 40 minuter.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.