Broccoli- och blomkålspasta med bacon

Enkel och god vardagsmat som går snabbt att svänga ihop

Oktober kom, och med det blev mörkret mer påtagligt. Nu försvinner ljuset redan vid 6-tiden och det ljusnar inte förrän vid 7 på morgonen. I alla fall jag kan känna hur energin börjar tryta när det både börjar bli kallt och mörkt. Då passar det bra med enkel och god vardagsmat som går snabbt att svänga ihop på kvällskvisten.

Denna sommar är andra året jag odlat både broccoli och blomkål. Broccolin är väldigt lättodlad medan blomkålen råkar ut för desto mer skadedjur i form av kålmal. Man måste alltså täcka den och se efter den noggrannare. Om jag ska odla den nästa år igen får jag se, men broccolin kommer jag absolut att odla igen nästa år. Den bara ger och ger, och än har jag nya broccolihuvuden i odlingarna som kan skördas, trots att det är oktober.

Broccoli

Enkelt med smaksatt crème fraiche

Denna broccoli- och blomkålspasta med bacon är en enkel vardagsrätt som går fort att svänga ihop till middag. Du behöver naturligtvis inte odla något själv utan kan handla både blomkål, broccoli och lök i butiken. Förutom dessa tre ingredienser innehåller denna pasta vitlök och bacon. Till såsen tar jag smaksatt crème fraiche med paprika och chili och blandar med naturell crème fraiche. Då behöver man bara salta, peppra och dra över lite extra chiliflakes, om man gillar hetta. Vill du ha pastan helt köttfri kan du skippa baconet. Man kan också byta det mot fejkon, det vill säga rökig, friterad morot.

Sedan är det bara att addera pasta. Till denna middagsrätt väljer jag en pastasort som heter strozzapreti, men det går lika bra med exempelvis penne rigate, farfalle eller fusilli. Pastan kokar jag tillsammans med broccolin och blomkålen för enkelhetens skull. Pastan ska ju koka längre, men när det är 5 minuter kvar av koktiden har man ner broccoli och blomkål med pastavattnet.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Broccoli- och blomkålspasta med bacon

Broccoli- och blomkålspasta med bacon

För: 4 personer

250g broccoli (1 huvud)
400g blomkål
300g pasta, exempelvis strozzapreti eller penne rigate
1 stor gul lök
1 stor vitlöksklyfta
2 paket bacon
1 burk crème fraiche Paprika & Chili (2 dl)
3 dl naturell crème fraiche
salt, peppar, chiliflakes

  • Skär baconet till mindre bitar och hacka löken. Hetta upp en stekpanna och ha ner baconet. Ha ner löken efter en minut och stek sedan allt tills det fått yta. Finhacka vitlök och ha ner vitlöken i panna. Låt den värmas en minut och dra bort pannan från värmen.
  • Skär broccolin och blomkålen till mindre träd. Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och ha ner pastan. När det är 5 minuter kvar av koktiden, ha ner broccoli och blomkål. Se till att vattnet verkligen kokar när du har i grönsakerna.
  • Slå av vattnet och skrapa ner lök och bacon. Rör i crème fraiche och låt det värmas på. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes efter behag.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.