Broccolibiffar med couscoussallad

Köttfri vardagsmat

Vill du äta lite mer köttfritt? Att äta grönare och vegetariskt är egentligen inte så svårt. Man måste bara ha lite uppslag till vad man ska laga. En av mina köttfria favoriter är vegetariska biffar. Dessa kan man göra på olika vis med olika ingredienser så som bönor, ärtor, quinoa eller grönsaker. Jag använder alltid ägg i mina biffar för att få dem att hålla ihop. Alltså behöver man precis som med alla andra recept här i bloggen vara ovo-vegetarian eller lakto-vegetarian, dvs äta ägg och mejeri.

Istället för ägg

Äggen kan man byta mot någon annan form av vätska och mer majsstärkelse. Jag har även hört att en del byter ägg mot vätskan som färdigkokta kikärtor ligger i. För egen del skulle jag skippa det eftersom det är i vätskan som slagg och lektin samlas. Lektiner är ett typ av protein växter använder för att skydda sig mot skadedjur. Då Lektin är ett lätt gift kan det på olika sätt påverkar vår hälsa. Vid kokning försvinner lektinet, men eftersom det är i vattnet det försvinner ut skulle jag inte använda det som finns i köpta burkar och tetror, såvida man inte kan vara säker på att det är ny vätska de hamnar i, och inte sitt gamla kokvatten.

Vegetariska biffar med broccoli och kikärtor

Eftersom jag inte är vegetarian och det här är en blogg med inspirerande recept är varianten nedan med ägg – det är så jag gör dem. Vad du hittar på för metod är upp till dig. Rackarns gott blir det i alla fall med broccolibiffar till en matig couscoussallad. Det känns fräscht att emellanåt käka lite grönare, och med enkel vardagsmat går det smidigt. Jag gör ofta extra mycket när vi äter vegetarisk biffar så att man kan äta det någon dag efter med andra tillbehör. På så vis sparar man tid och håller det enkelt.

» Fler recept på vegetariska biffar hittar du här

Broccolibiffar med couscoussallad

För: 4-6 personer

Broccolibiffar med couscoussallad

Broccolibiffar:

2 broccolihuvuden (a 250g)
1 burk kikärtor
2 salladslökar
40g bladspenat
4 ägg
1 mak majsstärkelse
salt, peppar, vitlökspulver, lökpulver, oregano

Couscoussallad:

5 dl vatten
1 tsk grönsaksbuljong
2,5 dl couscous
1 dl solrosfrön
1 gul lök
10 bitar soltorkade tomater
1 röd paprika

Citrussås:

2 dl créme fraiche
1/2 lime
1/4 citron
salt, peppar

1. Skär bort den träiga delen längst ut på broccoli-skaftet och skär ner resten av broccolin till mindre bitar – inklusive skaftet. Ha ner broccolin i en kastrull med saltat vatten och koka den mjuk i cirka 10-15 minuter. Slå av vattnet och ha ner sköljda kikärtor. Mosa allt med en potatismosare. Strimla salladslök och finhacka bladspenat och blanda ner. Rör ihop allt med ägg, majsstärkelse och kryddor. Hetta upp en stekpanna med smör och klicka i cirka 0,5-1 deciliter per biff. Forma biffarna runda med hjälp av stekspaden och och stek dem gyllene på båda sidor.

2. Koka upp vatten och buljong och ha ner couscousen när vattnet börjat koka. Låt couscousen knappt småputtra under lock i cirka 15 minuter. Hetta upp en stekpanna med lite smör och stek hackad gul lök och solrosfrön med salt så de får lite färg. Blanda i strimlade soltorkade tomater, hackad paprika, frön och lök i couscousen.

3. Rör ihop creme fraiche med saften från lime, citron och kryddor. Ställ svalt.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.