Broccoliplättar

Goda vegobiffar med broccoli

Dessa broccoliplättar skiljer sig lite från de övriga vegoplättarna jag brukar göra. Skillnaden är att jag oftast gör vegoplättar med mosade bönor eller kikärtor som bas. I dessa har jag istället gjort som en pannkakssmet som jag blandar grönsakerna med. En annan skillnad är också att jag först stekt grönsakerna, i det här fallet broccoli och röd lök, innan jag blandar dem med smeten. På så vis får de god smak, broccolin blir inte så torr och löken blir mjukare.

Jag hade egentligen inga förväntningar på dessa broccoliplättar, men de blev faktiskt över all förväntan. De är riktigt goda att bara äta som de är, utan några särskilda tillbehör som en liten lunch-snack. De är också goda att servera till stekt potatis eller kokt ris samt en klick naturell creme fraiche som sås. Några andra tillbehör som passar till är denna lins- och couscoussallad såväl som en mungbönssallad med svartkål, soltorkade tomater och rostade solrosfrön.

Små broccoliträd

Klyftad rödlök

Mat som kan förberedas

Jag hade broccoliplättarna liggandes i kylen i en vecka innan jag käkade dem eftersom annat kom emellan. Således är de perfekta att göra i förväg. De höll bra och var perfekta att ta med ha som lunch på jobbet. Vid ett tillfälle åt jag dem som sagt precis som dem var – bara värmde på en tallrik och mumsade med en gaffel. Dessa plättar görs med ägg och steks i smör är således ovo- och lakto-vegetariska. Steker du i vegetabiliskt smör eller olja blir plättarna ovo-vegetariska.

» Här hittar du fler recept på goda vegobiffar

Broccoliplättar

Broccoliplättar

10 stycken

250g broccoli
1/2 röd lök
25g smör
1 ägg
1 tsk salt
0,5 tsk nymalen svartpeppar
1 krm chilipulver
1 krm rökt paprikapulver
1 krm gul curry
2 krm vitlökspulver
2 dl rismjöl
2 dl vetemjöl
3 dl vatten

  • Skär bort den träiga, yttersta delen på broccolin. Skär broccolin till små träd och skär stammen till små stavar. Skär löken till smala klyftor mellan rot och topp.
  • Smält smör i en stekpanna och ha ner broccoli och lök. Stel några minuter under omrörning. Låt svalna.
  • Vispa ihop ägg med alla kryddor, rismjöl, vetemjöl och vatten. Låt smeten stå i rumstemperatur i 1 timme så mjölen löser upp sig.
  • Rör i broccoli och lök i smeten. Hetta upp en stekpanna med en klick smör och ha i fyra klickar med smet (ca 0,75 -1 dl per plätt) som du formar till biffar. Stek gyllen på båda sidor och upprepa tills smeten är slut.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.