Lättbakat, mörkt bröd med dinkel och frön

Hembakat, mörkt bröd, när man vill baka

Det finns två saker som jag håller mig borta från i köket. Det ena är desserter. Här har inte orken att hålla på och fiffla med temperaturer, blandningar och uppläggningar. Desserter kräver helt enkelt tid och tålamod som jag inte har. Det andra är bakning. Jag kan sträcka mig så långt till att baka vid jul. Sedan äts några pepparkaks-kameler eller giraffer som i all hast har trycks ut i formar och slängts in i ugnen. Resten glöms bort i ett skåp för att sedan hittas någon gång runt midsommar i ett lite annorlunda, hårigare utförande.

Enkelt bröd utan jäst

Det märkliga är dock att när jag funderar över vad jag skulle göra med mitt liv – om jag kunde få välja och vraka – är att jobba på ett bageri! Jag förstår egentligen inte hur det går ihop, för jag har ingen talang för det, och jag är definitivt ingen morgonmänniska… Men det ser ju så mysigt ut i filmerna. Bagaren står där i lugn och ro och knådar sina limpa och vårdar sin surdeg. Kunderna kommer in i den lilla brödbutiken, småpratar med bagaren, köper lite bröd… Som att det skulle vara så på riktigt! Allt är vackert i filmens värld.

Bröd som inte behöver knådas eller jäsas

Nåväl, det finns ett enda bröd som vågar sig in i mitt kök – ett enkelt bröd utan jäst. Det går supersnabbt att röra ihop och behöver varken knådas eller jäsas. Dessutom är det jättegott! Man blandar bara en bunke med torrvaror och häller sedan i filmjölk och sirap. Jag brukar röra ihop en dubbel dos med torrvarorna för att sedan ta bort hälften och lägga i en påse. Sen kan man ha det liggande hemma i stort sett hur långe som helst. Det enda man behöver göra är att köpa filmjölk och röra ner, och så vips, så har man bröd! Antingen kan man göra det i ugnen, eller så gör man det i en bakmaskin, om man har en sådan. Som en extra bonus är det man skulle kunna kalla lite nyttigare tack vare mjölsorter och alla frön.

Lättbakat, mörkt bröd med dinkel och frön

2 limpor
Temperatur: 175°C

Lättbakat, mörkt bröd med dinkel och frön

5 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
3 dl rågsikt
2,5 dl fyrkornskross
1 msk kruskakli
1 dl vetegroddar
1,5 tsk salt
4 tsk bikarbonat
4 msk solrosfrön
3 msk linfrön
1 dl pumpafrön
Krydda med några nypor; oregano, malda nejlikor, malen muskot och kardemumma

1 liter filmjölk
0,5 dl mörk sirap

1. Blanda alla de torra ingredienserna i en stor bunke. Spara halva mängden av de färdigblandade, torra ingredienserna i en påse till ett annat tillfälle – eller gör båda två på en gång.

2. Blanda de torra ingredienserna med filmjölk och sirap (sparar du halva mängden tar du halva mängden våta ingredienser, det vill säga 5 dl filmjölk och 1/4 dl sirap).

3. Bröa en avlång form på cirka 1,5 liter (en sockerkaksform brukar funka fint) med ströbröd eller kruskakli. Grädda brödet i mitten av ugnen i 175°C cirka 1 timme. Servera förslagsvis detta goda bröd med smör och skinka på.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.