Ja, som jag högtidligt har deklarerat förut så är jag inget efterrätts-tjej. Jag äter dem gärna om jag blir serverad, men att laga… nej, det händer inte allt för ofta. Blev i alla fall en dag sugen på att knåpa ihop något sött. Så min röst föll på brownies. Jag har aldrig gjort brownies i hela mitt liv. Dels för att jag som sagt inte lagar sådan, och dels för att jag inte är ett kakmonster. Det står sambon för. Jag nöjer mig med en godis att tugga på.

De här browniesarna är lite speciella. De har nämligen chili, vit choklad och sega och syrliga tranbär inuti. Allra bäst blir det om du låter chilifrukten ligga och torka till. Den ska gärna börja bli lite skrynklig och torr. Jag gjorde nämligen misstaget första gången att köra på en fin och färsk chili. Men då fick de en otäck smak av paprika… urk!

Ca 10 st:
75g smör
100g mörk choklad
1 dl strösocker
1/2 törr, röd chilifrukt
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
2 tsk kakao
1 krm salt
1 dl vetemjöl
1/2 dl torkade tranbär
50g vit choklad
10st muffinsformar

1. Smält smör och choklad i en kastrull.

2. Rör ner socker och ägg. Dela chilifrukten och ta ur kärnhus och det ljusa köttet som håller fast kärnorna. Använd förslagsvis ett par plasthandskar då du gör detta. Hacka chilin och rör ner den i smeten.

3. Rör ner kakao, vaniljsocker, salt och mjöl.

3. Bryt den vita chokladen i mindre bitar. Vänd ner tranbären och den vita chokladen i smeten.

4. Ställ ut muffinsformarna i en muffinsplåt och portionera ut i smeten. Tillaga i 175° i 30-40 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.