Brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing

Recept till ett grönare julbord

Jag fullkomligt älskar den här juliga salladen som jag knåpade ihop förra julen. Tack vare de olika texturerna och smakerna är den ett hett tips för den som vill ha ett grönare julbord. Antingen kör man helt och håller grönt på julbordet, eller så adderar man bara denna sallad till de övriga julrätterna.

Min mamma brukar ofta ställa fram en skål med cocktailtomater på julbordet med ursäkten att det är för lite grönt på julbordet. Jag har ingen emot cocktailtomater men kan tycka att det är rätt trist. I alla fall intill alla andra härliga, lagade julrätter. Ett annat inslag på julbordet – så långt tillbaka jag kan minnas, är kokta brysselkål. Jag kan förstå att vissa rynkar på näsan åt dessa, exempelvis min sambo som skippar dem helt, för visst är brysselkål kokta i salt också en aning trist.

Madeleine Landley med koriander

En sallad av julrester

Det var i alla fall så denna brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing kom till. Jag ville nämligen ge de stackars brysselkålen en ny chans på julbordet. Tillsammans med de övriga typiskt juliga ingredienserna äpple, grönkål och mandel blir den en underbar sallad som naturligtvis inte bara passar att servera till jul – den är utmärkt att svänga ihop efter julafton av julens rester. Eller varför bara inte till vardagsmaten? Komplettera med korv eller en köttbit – det blir hur gott som helst.

Vad kan man göra av brysselkål?

För att brysselkålen ska få ett litet lyft kokar jag dem tillsammans med grönsaksbuljong. Jag använder alltid Bella grönsaksbuljong eftersom den inte innehåller några tillsatser samt att den är ekologisk. Grönkål och nötter steker jag i smör medan äpple och rödlök får vara färska för att addera krispighet. Själva senapsdressingen är superenkel att göra och rörs bara ihop av skånsk senap, creme fraiche, salt, peppar och vatten.

Denna sallad är både glutenfri och svinn-smart. Då den görs med smör och creme fraiche är den lakto-vegetarisk. Byter du däremot creme fraichen mot vegetabilisk fraiche och steker i veganskt smör blir det en helt vegetarisk och vegansk sallad. Och du! På tal om veganskt – missa inte denna goda, veganska Janssons Frestelsen, också kallad vegansson.

» Här hittar du fler rätter till ett grönare julbord

Brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing

Brysselkål- och grönkålssallad med mandel och senapsdressing

För: 4 personer

500g brysselkål
1 liter vatten
1 tärning / 1 msk grönsaksbuljong
150g grönkål
smör
1/2 grönt äpple
1/2 rödlök
1 dl mandel

1 dl creme fraiche (34%)
1,5 msk skånsk/grovkornig senap
2-3 msk vatten
salt, peppar

  • Ansa brysselkålen från fula blad och skär bort den träiga delen på stammen. Koka upp en kastrull med vatten och grönsaksbuljong. Ha ner brysselkålen och koka dem i 8 minuter. Slå av vattnet och spola dem i kallt vatten. Halvera brysselkålen när de svalnat.
  • Ansa bort träiga kvistar från grönkålen och skär bladen till mindre bitar. Smält smör på låg värme i en stekpanna och ha ner grönkålen. Låt den sakta mjukna och bli riktigt grön. Rör om då och då.
  • Kärna ur äpplet och skär det till tunna stavar. Skär bort ändarna på lökhalvan och skär till smala klyftor mellan ändarna.
  • Hacka mandeln och stek den i smör med lite salt tills den fått färg. Låt svalna. Blanda allt utom mandeln i en stor skål.
  • Rör ihop creme fraiche med senap och vatten smaka av med salt och peppar. Blanda ned hälften av dressingen och hälften av mandel i salladen och blanda. Avsluta med att ringla dressing över och strössla över resten av mandeln.

Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.