Bulgursallad med rucola, mandel och russin

Enkel sallad som kan förberedas

Bulgur, som härstammar från mellanöstern, är vetekorn av durumvete. Beroende på tillverkare torkas, förkokas eller förbehandlas kornen med ånga och klippts i mindre bitar eller krossas. Jag föredrar bulgur som är grovt krossad eftersom det ger mest smak och tuggmotstånd. Oftast köper jag Sevans bulgur som finns i flera olika grovlekar samt i en mörkare och grövre fullkornsvariant.

Denna bulgursallad med rucola, mandel och russin är en härlig och smakrik sallad som är enkel att göra. Det är bland annat inspirerad mellanösternköket då den innehåller både russin och mandel samt bulgur. Så här på sommaren är den perfekt att svänga ihop, exempelvis på morgonen, och sedan bara plocka fram på kvällen när det är dags att äta. Den är alltså typisk mat som är smidig att förbereda.

Matig sallad till det grillade

Salladen serverar jag till det mesta. Det passar finfint till grillad kyckling, korv och köttfärsspett. Den är också fin till fläskkött tack vare de söta russinen. Jag använde röd rucola som jag odlat själv. I brist på den funkar gammal hederlig grön köpe-rucola alldeles utmärkt att använda. Gillar man inte pepprigheten i rucolan kan man byta mot exempelvis machésallad, babymangolg, svartkål eller späd grönkål. Vill du ha en glutenfri sallad kan du byta bulgurn mot exempelvis quinoa eller rött ris.

» Här hittar du fler recept på matiga sallader

Bulgursallad med rucola, mandel och russin

Bulgursallad med rucola, mandel och russin

För: 4 personer som tillbehör

3 dl (okokt) bulgur
1 dl russin
1 dl sötmandel
5 bitar soltorkade tomater i olja
1 kvist libbsticka
1 knippe bladpersilja
35g rucola (1/2 påse)

  • Tillaga bulgurn enligt anvisningen på förpackningen. Ös över bulgurn i en skål medan den fortfarande är varm och blanda ner russinen.
  • Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna tills den börjar få lite färg.
  • Hacka de soltorkade tomaterna. Snoppa bladen av libbstickan och persiljan. Blanda ner allt i skålen tillsammans med rucolan.
Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.