Burgare i surdegsbröd med rostad vitlöksdressing och bbq-lök

Hamburgare med surdegsbröd

Dessa burgare i surdegsbröd med rostad vitlöksdressing och bbq-lök är både smakrika och härliga. Själva hamburgerbiffarna gör jag på klassiskt manér med ägg, ströbröd, kryddor och färs. Jag använder gärna blandfärs eftersom den är saftiga än enbart nötfärs. Vill man göra biffarna med nötfärs är det så klart bara att byta.

Till biffarna gör jag en rostad vitlöksdressing som är väldigt enkel att göra. Istället för att använda rå vitlök rostar jag på den hastigt i en liten stekpanna. Den ska absolut inte bli brun utan bara börja skifta över till gult. Om den hinner bli brun kommer den att smaka beskt. Den stekta vitlöken blandar jag med crème fraiche.

Hamburgerbröd med surdeg

Karamelliserad lök med bbq-smak

Förutom det har jag också i bbq-lök. Det ör helt enkelt gul lök som man låter mjukna i smör. Sedan har man på bbq-sås som får steka in. Man kan ta vilken sorts bbq sås man vill, varför inte Kung Markattas Barbequesås eller Sweet Baby Ray’s?

Ost, sallad, tomat och skivad grön chili och burgaren är klar. Men vänta nu. Bröden då? Ja, man kan naturligtvis ta vilka hamburgerbröd man vill. Själv bakar jag hamburgerbröden själv av surdeg. Man måste naturligtvis vara ute en dag i förväg med att baka bröden. Men jag brukar dessutom frysa in det som blir över av bröden så man alltid har tillgång till härliga surdegshamburgerbröd att ta av. Dessa bröd blir sega och smakrika och passar fint till dessa burgare. Vi brukar vanligtvis inte servera några särskilda tillbehör till burgarna utan klämmer bara två burgare var som de är.

» Här hittar du fler goda burgar-recept

Burgare i surdegsbröd med rostad vitlöksdressing och bbq-lök

Burgare i surdegsbröd med rostad vitlöksdressing och bbq-lök

4 stycken

Hamburgerbiffar:

1 ägg
0,75 dl ströbröd
1 tsk grillkrydda
salt, peppar
500g blandfärs

Rostad vitlöksdressing:

3 stora vitlöksklyftor
25g smör
salt
1 dl crème fraiche

Bbq-lök:

1 stor gul lök
1 msk bbq-sås
1 msk vatten
salt

Tillbehör:

4 surdegshamburgerbröd
ost
sallad, ex roman
1 tomat
1 grön chili

  • Blanda ägg och ströbröd med kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Blanda sedan med blandfärsen. Forma till fyra biffar.
  • Finhackad vitlöken. Värm en liten stekpanna till knappt medeltemperatur och ha i en stor klick smör. Ha i vitlöken och rosta den försiktigt under omrörning på låg temperatur. När löken börjar dra i hop sig och bli lite gulare är den klar – akta så den inte blir brun och bränd. Låt svalna och blanda sedan både vitlök och kvarblivet fett med crème fraiche. Smaka av med en nypa salt och ställ den svalt.
  • Halvera och skiva löken. Smält smör i en stekpanna och ha ner löken. Stek långsamt till löken mjuknat, ha sedan i bbq-såsen och en nypa salt. Stek in såsen och slå på lite vatten om det går torrt. Skrapa ner bbq-löken i en skål.
  • Stek biffarna dem sedan så de får fin färg på båda sidor. Avluta med ost på ovansidan i skivor eller bitar (perfekt när man vill bli av med sista ostskalken). Skär upp hamburgerbröden och lägg ett salladsblad på bottendelen. Ringla på vitlöksdressing, lägg på en biff och toppa med tomat, bbq-lök och skivad grön chili.
Köp boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.