Recept med Cross Over
Jag älskar cross over-köket. Det vill säga när man blandar två olika kök från olika länder. Vid några tillfällen då jag gjort sponsrade inlägg här i bloggen, och företaget i fråga som beställer ligger utomlands – exempelvis Italien, då tänker jag genast cross over! Det är nämligen ett utmärkt sätt att implementera ett internationellt kök i vår svenska matkultur. De gånger de inte vill detta blir jag alltid lite besviken – för det blir ju alltid så bra. Men, då får man hitta på något annat.
Sponsrade inlägg
På tal om det här med sponsrade inlägg tänkte jag berätta hur det går till när jag gör denna typ av samarbeten i Landleys kök. Det finns ju nämligen olika sätt att göra sponsrade samarbeten på. En del tar exempelvis in helt färdigskrivna texter och får betalt för detta. Denna typ av annonsering kallas i SEO-världen för article spinning. Detta innebär att en firma hör av sig och säljer in en färdigskriven artikel som de samkör på flera webbplatser. Jag tar inte in denna typ av artiklar. Dels för att det är dåligt ur ett SEO-perspektiv med duplicerat innehåll (så vida du inte är helt säker på att det är helt unikt), men också för att det för mig är viktigt med trovärdighet och ett bra innehåll. Av samma orsak tackar jag alltid nej till de jobb jag inte tror på och som inte går i linje med det jag skriver om och står för.
Jag gör egentligen bara ett typ av sponsrat samarbete och det går till så här; kunden hör av sig till mig eller går via min partner TailSweep. Jag tackar ja om det faller under kriterierna ovan. Jag har tackat nej till flera stora jobb under årens lopp för att det för mig är allra viktigast att behålla min trovärdighet och att tro på produkten. Jag skulle alltså aldrig skriva att jag gillar en produkt bara för att jag får betalt. Det vanligaste upplägget är att kunden vill ha ett recept eller en artikel i bloggen som samkörs i mina sociala kanaler (instagram, facebook osv). I 95% av fallen vill kunden att jag skriver ett recept som innehåller deras produkt. Det är också dessa jag helst gör eftersom detta är en blogg med recept.
Så går det till…
Jag tar alltid fram receptet själv. Först skickar jag förslag på receptidéer till kund som godkänner dessa. Därefter handlar jag, lagar upp receptet, stajlar och fotar. Sedan skriver jag inlägget. Därefter går det hela på korr till kund för att sedan publiceras. Svårare än så är det inte. Det är också alltid jag som gjort receptet och skrivit texten – utifrån vad jag själv tycker. Med andra ord behöver man aldrig rynka på näsan när man ser ett sponsrat inlägg här i Landleys kök. Det betyder nämligen bara att kunden har betalat för att få ett recept med sin produkt samt en placering i bloggen. Är du intresserad av att göra ett samarbete kan du läsa mer här.
Anledningen till att jag berättar detta är för att du som besökare inte ska känna att bloggen är köpt. Det är också tack vare dessa samarbeten jag kan fortsätta driva bloggen och bjuda på allt innehåll gratis för dig som besökare. Har du tänk på att allt i Landleys kök är gratis? Du behöver inte betala för någonting, inte ens för att prenumerera på nyhetsbreven. Du behöver alltså inte betala som för en bok, en tidning eller en prenumeration.
Därför är Landleys kök gratis
Vi tar saker för givna och glömmer lätt att det kostar både tid och pengar att driva en intressant webbplats. Den som driver sajten betalar för domänen, hosting, nyhetsbrev, CDN, marknadsföring osv, och lägger massor av tid. Vissa betalar till och med för att någon ska utveckla sajten åt en (men jag gör det själv). Det enda du som besökare behöver göra är att stå ut med ett sponsrat inlägg ibland och se någon eventuell banner här och där. Av samma orsak hoppas jag också att du gärna vitlistar Landleys kök om du kör en adblocker. Det kan tyckas vara irriterande med banners – det tycker även jag. Men en bra sajt som är gratis sponsrar jag gärna med att behaga titta på lite banners.
Saftiga burgare på grillen
Med det sagt tänkte jag bjuda på ett helt osponsrat recept. Nämligen dessa burgare med ansjovis, ramslöksdressing, bacon- och rödlökschutney. Själva burgarbiffarna fylls med ansjovis – du vet den inlagda lilla fisken man har i Janssons Frestelse (om man inte är vegan förstås). När dessa smaksätter färsen blir den en härligt fyllig smak med god sälta. Ansjovis passar väldigt fint tillsammans med köttfärs, och inte bara i hamburgare. Kolla exempelvis in denna Svampgratäng med köttfärs och soltorkade tomater och dessa Köttfärsspett med linssallad.
Tillsammans med de saftiga biffarna serveras några smaskiga tillbehör – jag tycker nämligen att det måste vara goda tillbehör till hamburgarna. Tycker man det blir för mycket olika moment skippar man bara något av dem.
Bacon- och rödlökschutney
Bacon- och rödlökschutneyn är en riktig smakbomb, och en vidareutveckling av en klassisk rödlökschutney. Rödlökschutney är helst enkelt rödlök som kokar ihop med lite socker – precis som när man gör en vanlig chutney. Denna smaksätts också med stekt bacon för att få en rökig ton och balanserad sötma, samt lite timjan. Receptet nedan blir cirka 4 deciliter. Jag körde också en god majsröra för lite sötma samt en hamburgerdressing med ramslök. Ramslök är troligtvis en av vårens mest uttjatade råvaror, men den är riktigt fin att ha ner i en hamburgerdressing för att få en fräschare och smak med vitlökston. Är det något man ska våga sig på (kanske som ramslöks-nybörjare?) är det definitivt denna smaskiga hamburgerdressing.
Utöver det är det det de klassiskatillbehören; hamburgerbröd, sallad, cheddarost, senap, tomatpuré/ketchup och hel saltgurka. Lägg till eller ta bort som du själv önskar. Hoppas dessa recept ska inspirera, hjälpa dig på traven eller helt enkelt få dig att utropa ”wow” och vilja tillaga det på studs!
» Här hittar du fler recept på goda hamburgare med olika innehåll och tillbehör
Burgare med ansjovis, ramslöksdressing, bacon- och rödlökschutney
Bacon- och rödlökschutney:
1 paket bacon
2 röda lökar
1 msk strösocker
1 dl vatten
0,5 tsk timjan
peppar
Majsröra:
2 små burkar majs
2 msk smör
0,5 dl hackade jalapeños
0,5-1 dl vatten
2 msk kallpressad olivolja
salt, peppar
0,5 tsk rökt paprikapulver
0,5 tsk chilipulver
2 msk hackad bladpersilja
Ramslökshamburgerdressing:
1 dl hackad smörgåsgurka
12 blad ramslök
1 msk dijonsenap
0,5 dl tomatpuré
0,5 dl majonnäs
2 dl creme fraiche
salt, peppar
Hamburgerbiffar med ansjovis:
1 burk ansjovis, inkl spad
1,5 dl ströbröd
1 ägg
800g nötfärs
salt, peppar
Tillbehör:
4 hamburgerbröd
4 blad romansallad
4-8 skivor cheddarost
senap
tomatpuré/ketchup
hel saltgurka
- Stek bacon och låt rinna av på ett papper. Halvera och skiva löken. Stek den på medelvärme tills den mjuknat. Strö över socker och häll på vatten. Höj värmen och låt det puttra ihop så det blir simmigt. Skär baconen till mindre bitar och blanda med rödlöken. Smaka av med peppar och timjan. Häll över i en burk.
- Slå bort vattnet från majsen och ha ner majsen i en het stekpanna. Stek till det börjar bli torrt i pannan, ringla då över smör och låt det stekas till majsen fått fin färg. Rör om emellanåt så det inte bränner fast. Ha ner den stekta majsen i en skål och kör den slarvigt med en mixer så den bli lite mosig. Hacka jalapeños och blanda med majsen samt vatten och olja. Röran ska bli lite simmig, så mängden vatten kan variera – ha lite i taget och rör ihop. Smaka av med salt, peppar, rökt paprikapulver, chilipulver och hackad persilja. Gillar du het mat har du i mer chilipulver.
- Hacka smörgåsgurka och ramslök och blanda med dijonsenap, tomatpuré, majonnäs och creme fraiche. Smaka av med salt och peppar.
- Hacka ansjovis och blanda med spadet från ansjovisen, ströbröd och ägg. Låt svälla några minuter. Blanda allt med färsen samt salt och peppar. Forma till biffar och grilla dem.
- Montera hamburgarna i bröd med sallad och de övriga tillbehören. Servera med hela saltgurkor.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.