Burgare med flankstek och tryffeldressing

Grillad flankstek i bröd

Jag älskar lamm i alla dess former, men när det kommer till andra typer av kött är flankstek en stor favorit. Flankstek går snabbt att laga tack vare att den är så tunn, och den är kanon att skiva upp i tunna skivor och ha i allehanda rätter. Exempelvis dessa burgare med flankstek och tryffeldressing. Eller vi kan helt enkelt kalla det för flankstek i bröd.

Är det riktigt tryffel i tryffelolja?

Ska vi kanske passa på att ta ett litet snack om det här med tryffelolja? En del tror ju nämligen att tryffelolja görs av riktig tryffel. Det finns också andra som kommit lite längre i sitt resonemang och tror att de lite dyrare sorterna med tryffelolja faktiskt innehåller tryffel. Ledsen att göra er besvikna. Det finns ingen tryffelolja som innehåller tryffel.

Saken är den att tryffelsvampens aromer är vattenlösliga men inte lösliga i fett. Alltså är den så kallade tryffeloljan en helt kemisk sammansättning och således något helt annat än riktig tryffel. Ämnet man gör tryffelarom av heter 2,4-ditiapentan och är en organisk svavelförening. Det är faktiskt också ett av de ämnen som förekommer i riktig tryffel. Ett av dem alltså. Man skulle kunna jämföra det med vanillin och vanilj (och vi glömmer väl aldrig när det uppmärksammades att vissa vanillin-sorter kommer från bäverns anal?). Man kan alltså framställa en syntetisk smak ur något annat. Exempelvis i ett labb eller genom att klämma på en bävers bakre parti…

En del rynkar på näsan åt tryffelolja, men jag tycker den är hur god som helst. Det är inte mycket som behövs för att sätta piff på en risotto eller en krämig pasta. Lustigt nog tycker jag å andra sidan att tryffelolja inte på något vis påminner om riktig tryffel i smaken. Medan mina smaklökar uppfattar en rund och fin smak av vitlök i tryffelolja (någon uttalade sig som att den smakar backelit, intressant…) tycker jag att riktig tryffel smakar mer som en blandning av rädisa och champinjon. Jag säger inte att jag har rätt… men jag säger inte att andra har rätt heller ;)

Burgare med flankstek och tryffeldressing

Burgare med flankstek och tryffeldressing

Syntetisk smak av tryffel

Ärligt talat tycker jag det är synd att tryffelolja kallas för just tryffelolja, för jag tror att den hade fått ett bättre mottagande om man inte försökte blanda ihop begreppen och låtsas att den är något den inte är. Å andra sidan handlar det kanske om att försöka ta lite andelar bland gemene man eftersom många dessvärre tror att tryffelolja innehåller riktig tryffel. Jag har faktiskt väldigt svårt att uppfatta den smaken över huvud taget.

En del tycker att det är vilseledande att kalla den för tryffelolja. Själv tycker jag som sagt bara att det är synd eftersom det rör sig om något helt annat. Jag brukar ofta använda Zetas tryffelolja, och de säljer själva in den med beskrivningen ”Som alla de bästa tryffeloljorna får den sin fina smak av ett noga utprovat aromämne”. Vill du byta oljan med smak av tryffel i detta recept mot riktig tryffel är det helt och hållet fritt fram. Du kan till och med skippa den helt och hållet om du varken gillar den syntetiska oljan eller den riktiga varan. Recept är till för att inspirera, och hade vi alltid lagat allt på samma vis hade vi fortfarande bara käkat grillat köttstycke à la grottgubbe.

Recept på god sommarmat

Den här rätten passar fint att laga på grillen. Har du inte en grill går det naturligtvis lika bra att steka köttet eller att tillaga det i ugn. Tillsammans med de goda tillbehören, tryffeldressing, klyftpotatis och smarriga bröd blir det en riktigt härlig fredagsrätt att mumsa av på sommaren. Vill du inte servera köttet i vanliga hamburgerbröd rekommenderas miniciabatta eller surdegshamburgerbröd.

» Här hittar du fler goda hamburgerrecept

Burgare med flankstek och tryffeldressing

För: 4 personer

Burgare med flankstek och tryffeldressing

Tryffeldressing:

2 dl creme fraiche
0,5 dl majonnäs
1 tsk tryffelolja*
1 tsk persillade
0,5 tsk lökpulver
salt, peppar

Klyftpotatis:

600g fast, liten potatis
rapsolja
salt, peppar

Tillbehör:

1 gul lök
4 hela saltgurkor
1 stor tomat
4 salladsblad (ex bladsallad eller gemsallad)
4 miniciabatta eller surdegshamburgerbröd

Flankstek:

800g flankstek
rapsolja
1/2-1 påse rub med salt och peppar

  • Rör ihop ingredienserna till dressingen och ställ den svalt. *Självklart kan tryffelsoljan bytas mot riktig, riven tryffel.
  • Gnugga potatisarna rena och skär dem till klyftor. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över olja och krydda. Rosta potatisklyftorna i 225°C på över- och undervärme eller varmluft i 200°C i cirka 30-40 minuter – eller till de är klara. Rör gärna om bland potatisarna efter halva tiden.
  • Skiva löken tunt och lägg i en skål. Ställ skålen i frysen cirka 20 minuter. Längdskiva saltgurkorna. Skiva tomaten.
  • Klappa in flanksteken med olja och klappa sedan in rubben. Stick i en termometer i tjockaste delen av köttet och grilla till en innertemperatur på 58°C. Wrappa köttet i folie och låt det vila i 30 minuter innan du skivar upp det, tvärs över fiberriktningen.

Burgare med flankstek och tryffelsdressing

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.