Burgare med jalapeñomajjo och pommes

Enkla och goda burgare

Ibland sitter en burgare alldeles förträffligt till middag. Denna burgare med jalapeñomajjo och pommes är en lättlagad burgare där man förstås väljer själv om man vill ha pommes frites som tillbehör eller inte. Vill man ha det kan man förstås köpa färdiga pommes frites eller strips att köra i ugnen. För egen del vill jag helst ha hemlagade pommes som man skär av potatis och friterar i olja.

Fritera utan fritös

Jag använder ingen fancy fritös eller liknande – jag friterar mina pommes i en kastrull på spisen. Inga konstigheter. Dessutom äter jag friterad mat så sällan att det inte skulle vara värt att ha en dedicerad pryl som bara kan fritera. Jag har ändå tillräckligt många saker i köksskåpen som står och samlar damm helt i onödan. Nä jag har friterat klart silar jag av oljan tillbaka i flaskan och sedan ställer jag flaskan svalt. Jag brukar också rita ett streck på flaskan varje gång jag friteras så jag vet hur många gånger den använts. Börjar den bli väldigt grumlig, kanske lufta lite väl rostat och har ånga streck på sig, då är det dags att hälla ut den. Ja jag häller helt enkelt ut den i något buskage i trädgården på landet. Den är ju ändå vegetabilisk. Annars får den åka med till återvinningen.

Hamburgerbiffarna med ägg och ströbröd

Men nog om olja och fritering. För burgaren då? Ja, det är som sagt inga konstigheter där. I vanliga fall brukar vi göra två plattare biffar till varje burgare, en denna gång fick det bli lite stadigare biffar. Mar man pommes frites till räcker det också med en burgare per person. Hamburgerbiffarna gör jag med ägg och ströbröd för lite mer smak luftighet och saftighet, men vill man bara ha kött och kryddor i till sina biffar gör man så klart så. Det råder ju nämligen skilda läger om den saken. Vill du inte ens ha kött i burgare, ja då byter du mot en vegetarisk biff och stoppar in mellan bröden.

Jag har alltid finstrimlad sallad i mina hamburgare – för mig är det definitivt ett måste. Jag tycker om hur den adderar krisp och fräschör så det inte blir så stabbigt. I med lite finhackad lök, en skiva tomat och så klart jalapeñomajjon. Denna är för övrigt superenkel att göra och kan med fördel fixas i förväg och förvaras i kylen. Den händiga slår så klart sin egen majonnäs, men jag blandar bara färdig majonnäs tillsammans med hackade, inlagda jalapeños.

» Här hittar du fler goda hamburgerrecept

Burgare med jalapeñomajjo och pommes

Burgare med jalapeñomajjo och pommes

För: 4 personer

Jalapeñomajjo:

0,5 dl hackade, inlagda jalapeños
1 dl majonnäs

Pommes:

800g avlånga, fasta potatisar
1 liter frityrolja
salt

Hamburgerbiffar:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
salt, peppar
500g nötfärs

Tillbehör:

4 blad sallad, ex romansallad eller cosmopolitan
1/2 gul lök
1 tomat
4 hamburgerbröd

  • Hacka jalapeño och blanda med majonnäs. Ställ majjon svalt.
  • Gnugga potatisen ren och skär till stavar. Slå upp en stor skål med saltat, kallt vatten och lägg i potatisstavarna. Låt ligga i vattnet i 15-20 minuter. Torka potatisarna ordentligt. Hetta upp oljan till 175°C och fritera potatisen i några minuter tills den börjar få lite yta. Fritera lite potatis åt gången så de inte trängs i kastrullen. Lyft ur potatisen med en hålslev och låt den rinna av på papper eller en tidning. Fritera potatisen en gång till, precis innan serveringen, genom att fritera tills potatisen fått bra färg och ett frasigt hölje. Låt rinna av och salta sedan. Servera pommesen varm. Vill du hellre göra pommes fritesen i ugn kan du spana in detta recept.
  • Blanda ägg och ströbröd med salt och peppar. Låt det svälla i 10 minuter, blanda sedan med färsen. Forma till fyra biffar och grilla dem på båda sidor.
  • Strimla salladen och finhacka löken. Skiva tomaten. Montera ihop burgaren med alla tillbehören.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.