Burgare med pak choi-remoulad

Att odla eget är godast

Detta år har jag utökat mina odlingar till 27 lådor. Det är en kombination av pallkragar och hembyggda lådor i vilka jag odlar grönsaker av olika sorter. I år byggde jag några lite större lådor. Något jag då insåg är att de kålnät och fiberdukar som jag brukar lägga på lådorna i pallkragestorlek inte passade. De var ju inte tillräckligt långa. Sånt är lätt att glömma så dår var det ju bara att skaffa nya.

Jag odlar en hel massa kål; två sorters grönkål, svartkål, spetskål, kålrabbi, tre sorter brysselkål, broccoli, blomkål, pak choi, mizunakål och komatsuna. Kålnät är något som gör stor skillnad så som du förstår behöver man en hel del kålnät. I år har kålen än så länge klarat sig bra. Visst slinker det alltid in någon kålmal hur man än gör, men förra årets invasion av jordloppor har i alla fall uteblivit. Brysselkålen fick angrepp av silverfärgade bladlöss, men dessa klämde jag och gav en omgång med såpavatten vilket verkat hjälpa.

Vad kan man göra av pak choi?

Jag förodlar all kål på våren och planterar sedan ut. Något som det blev mycket av redan i början av juli var pak choi. Det var då jag bestämde mig för att göra dessa burgare med pak choi-remoulad. Hamburgare är god och enkel middagsmat. Vi har alltid ett paket med hamburgerbröd i kylen och köttfärs infryst i platta paket. Då är det bara att tina lite färs, hitta på något god dressing och montera ihop sina burgare.

Förbered gärna burgarna

Oftast är det dressingen som varieras när vi gör burgare. I övrigt finhackar vi alltid någon lök – silver eller gul, och skivar tomat. Sedan kan man variera med sallad, ost på biffen, lägga på jalapeños eller chili och ibland rostad lök. Till dessa burgare behövs det ingen sallad eftersom pak choien i remouladen ger den effekten. Jag blandar alltså remouladen av både stekt och färsk pak choi så att den ska få god smak och två texturer.

Det smidiga med hamburgare är att de kan förberedas. Gör biffar och remoulad och förvara i kylen. Löken hackar man och lägger i en skål och tomaten skivar man och lägger på ett fat. Sedan är det bara att grilla eller steka biffarna när det är dags för middag. Ska man ut på picknick är det bara att ta lägga allt i lådor och sedan grilla på biffarna vid picknicken. Vi brukar äta två burgare var utan tillbehör. Då räcker receptet nedan till två personer. Väljer man att servera något tillbehör till, exempelvis pommes frites, då räcker det till fyra. Fyra burgare blir det i alla fall.

» Här hittar du fler goda recept på olika burgare

Burgare med pak choi-remoulad

Burgare med pak choi-remoulad

För: 4 personer

Pak Choi-remoulad med curry:

200g pak choi
smör att steka i
1 dl crème fraiche
2 msk majonnäs
1 krm gul curry
1 krm strösocker
2 krm lökpulver
salt, svartpeppar
1 msk kapris
1 tsk hackad libbsticka

Hamburgerbiffar:

1 ägg
0,5 dl ströbröd
0,5 tsk cayennepeppar
0,5 tsk grillkrydda
0,5 tsk lökpulver
salt, svartpeppar
2 tsk bbq-sås
2 tsk rapsolja
500g nötfärs
4 skivor valfri ost

Tillbehör:

1 liten gul lök
1 tomat
inlagda jalapeños
4 hamburgerbröd

  • Strimla pak choien. Värm matfett till medelvärme i en stekpanna lägg i 2/3 av kålen – spara framför allt det gröna. Stek under omrörning tills den mjuknat. Salta och peppra. Rör ihop crème fraiche med majonnäs, curry, strösocker, lökpulver, salt och peppar. Hacka kapris och libbsticka. Blanda med såsen och den stekta pak choien och den färska.
  • Rör ihop ägg och ströbröd, kryddor, bbq-sås och olja med en gaffel. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda med färsen och forma till fyra biffar. Lägg på osten på slutet och grilla eller stek biffarna till de är genomlagade.
  • Finhacka löken och skiva tomater. Klicka upp remouladen på undre brödet, lägg på en biff, lägg på en tomatskiva, fördela ut jalapeños och strö över hackad lök.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.