Enkla och goda hamburgare
Ibland ligger det goda i det enkla. Denna burgare med tryffelmajjo och karamelliserad lök gjorde vi här om veckan och den är bara så god. Ganska enkel också. I vanliga fall brukar vi ha mer topping på burgarna i form av sallad och tomat, lite hackad lök och chili. Dock fick det bli lite enklare denna gång med på riktigt hipster-manér.
Dessa burgare toppas bara med två saker; tryffelmajonnäs och karamelliserad lök. Tryffelmajonnäs gör jag med färdig köpe-majjo som blandas med olja med tryffelsmak. Det är verkligen superenkelt. Rör i lite tryffelolja i taget och smaka av tills majjon fått lagom med tryffelsmak. Är man en riktig konnässör gör man så klart egen majonnäs som man blandar med riven tryffel.
Ha lite tålamod med löken
Att göra den karamelliserade löken tar lite tid, så man får ha lite tålamod. Den kräver ingen en stor insats men att man rör om i pannan lite då och då så värmen fördelas jämnt över löken. Skiva löken och låt den sedan mjukna på låg värme i stekpannan. Sedan smaksätter man den med lite grillkrydda och farinsocker.
Sedan är det bara att göra biffarna och grilla eller steka dem. Saknar du innehåll i burgaren går det naturligtvis att lägga till en skiva tomat och ett salladsblad. Jag som ääälskar sallad på mina burgare och har svårt att vara utan testade tt lägga på lite sallad på min andra burgare. Det är nämligen så vi brukar äta dem, alltså två per skalle utan några extra tillbehör. Är man fler kan man göra en burgare var och servera med pommes.
» Här hittar du fler recept på goda burgare

Burgare med tryffelmajjo och karamelliserad lök
Karamelliserad lök:
1 stor klick smör att steka i
2 gula lökar
2 dl vatten
1 msk brunt farinsocker
1 krm grillkrydda
salt
Tryffelmajjo:
1 dl majonnäs
1–2 tsk olja med tryffel
salt
Hamburgerbiffar:
1 ägg
0,5 dl ströbröd
1,5 krm salt
20 drag på svartpepparkvarnen
1 msk olja
500g nötfärs
Övrigt:
4 hamburgerbröd
- Halvera och skiva lökarna. Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i löken. Stek på låg temperatur tills den mjuknat – ha tålamod, det kan ta uppåt en halvtimme. Rör i vatten, socker och grillkrydda och dra upp till medeltemperatur. Låt vattnet stekas in. När löken är helt mjuk är den klar. Balansera upp smakerna med salt.
- Rör ihop majonnäs med tryffelolja och en nypa salt. Ta mer olja om du vill ha en starkare tryffelsmak och mindre för en mildare smak.
- Blanda ägg och ströbröd med salt, svartpeppar och olja. Låt blandningen svälla i 10 minuter. Blanda sedan med färsen och forma till fyra biffar. Pensla lite olja på biffarna och grilla dem tills de är genomlagade (en innertemperatur på ca 60–62°C).
- Grilla hastigt på snittytan på hamburgerbröden. Klicka på majonnäs, lägg på biffen och toppa med löken. Saknar du innehåll i burgaren? Lägg till en skiva tomat och ett salladsblad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.