Boeuf Bourguignon i Crock Pot
Jag tyckte det var dags för en klassiker – Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta som den också kallas. Jag valde att tillaga denna goda gryta i min nya Crock Pot. Crock Pot är en slökokare som lagar maten på låg temperatur under lång tid. Man slipper bevaka matlagningen då det inte bränner fast eller kokar över – i alla fall om man har tillräckligt med vätska och inte toppfyller grytan.
Recept för slökokare
Jag startar ofta min Crock Pot på morgonen innan jag drar till jobbet. När jag kommer hem är maten klar. Hur smidigt som helst! Köttet blir också mycket mörare när det tillagas på låg temperatur. Den nya Crock Poten på 5,6 liter är utrustad med fem olika funktioner; långkok, bryning, brödbak, grill och ångkokning. Läs gärna mer om den nya Crock Poten här. Recept som passar till slökokare hittar du här.
Burgundisk köttgryta i Crock Pot är som sagt en klassiker som passar utmärkt på hösten, vintern och början av våren. Den Burgundiska köttgrytan kan även tillagas i en ugnsfast gryta i ugnen på 175°C i 2 timmar. Den kan också tillagas på spisen på låg värme i 2-3 timmar.
» Fler goda recept på gryta hittar du här
Burgundisk köttgryta i Crock Pot
1 kg fransyska eller högrev
2 paket bacon
250g små gula steklökar
3 vitlöksklyftor
3 stänger blekselleri
3 morötter
1 stor burk hela champinjoner
7 dl rödvin
2 dl vatten
3 lagerblad
1 kruka persilja
1 msk torkad timjan
salt, peppar
1. Ansa köttet från hinnor och skär det till mindre bitar. Behåll gärna det hårda fettet. Skär baconet till centimeterstora bitar. Koka upp en kastrull med vatten och lyft av från plattan. Lägg i de små steklökarna några minuter så är de enklare att skala. Hacka vitlök, selleri och morötter.
2. Starta Crock-Poten i Sauté-läget (knappen med stekpannan) med högsta effekt och ha lite olja i botten av grytan. Vänta tills Crock-Poten piper när den är lagom varm. Lägg i lite kött och bacon i taget och vänd runt det så att det får yta. Krydda runt om. När det är brynt, flytta det till ena änden av Crock Poten och ha i mer kött att bryna vid sidan av. Har du en gammal Crock-Pot utan Sauté-läge bryner du lite kött i taget i en stekpanna.
3. Ställ om Crock Poten till långkok (knappen med grytan) på låga temperaturen i 6 timmar. Ha ner alla grönsaker, hela skalade smålökar och hela champinjoner. Slå på vin, vatten och ha ner lagerblad. Klipp i hälften av persiljan, smula i torkad timjan, salta och peppra. Låt grytan gå i 6 timmar. Servera med kokt potatis och klippt persilja.
Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.
Hej!
Ska spadet från champinjonerna i med?
Hej Maria.
Du kan göra dom du vill, men jag brukar hälla bort spadet.
Mvh
Madeleine
Har du något recept på älgbog, hittade ett på Google där ugnen skulle stå på 100-125 grader och då skulle köttet läggas i en gryta som tål ugn och vara inne i 3-5 timmar. Tror du att ca 4 timmar på låg skulle funka i crockpotten. Mvh Maria
Hej Maria.
Om jag inte missminner mig brukar det höga läget på Crock-Poten ligga någonstans runt 125°C (i alla fall på de äldre modellerna, men det kan du ju enkelt kolla med en termometer). På det låga läget hade jag kört bogen lite längre, typ 6–8 timmar.
Mvh
Madeleine
Hej,
Tänkte ha färska champinjoner istället, hur mycket chanpinjoner motsvarar det då? Tack för en bra blogg!
Tack på förhand,
Leo
Hej Leo.
Jag har tyvärr ingen omräkning för det. Färsk svamp brukar tappa ungefär halva sin vikt när den tillagas, men eftersom champinjoner på burk suger i sig av vätskan den ligger i ökar vikten. Alltså får du gå lite på magkänsla när du handlar svampen och se vad som känns vettigt. Kanske typ 200-300g färska champinjoner?
Mvh
Madeleine
Hej igen,
En hel del alkohol i grytan, skulle du redommendera någon som är gravid att äta den?
Trevlig helg,
Leo
Hej Leo.
Mycket alkohol kokar ju bort, men varför inte ta alkoholfritt vin eller matlagningsvin för att vara på den säkra sidan?
Mvh
Madeleine