Burgundisk köttgryta i Crock Pot

Boeuf Bourguignon i Crock Pot

Jag tyckte det var dags för en klassiker – Boeuf Bourguignon, eller Burgundisk köttgryta som den också kallas. Jag valde att tillaga denna goda gryta i min nya Crock Pot. Crock Pot är en slökokare som lagar maten på låg temperatur under lång tid. Man slipper bevaka matlagningen då det inte bränner fast eller kokar över – i alla fall om man har tillräckligt med vätska och inte toppfyller grytan.

Recept för slökokare

Jag startar ofta min Crock Pot på morgonen innan jag drar till jobbet. När jag kommer hem är maten klar. Hur smidigt som helst! Köttet blir också mycket mörare när det tillagas på låg temperatur. Den nya Crock Poten på 5,6 liter är utrustad med fem olika funktioner; långkok, bryning, brödbak, grill och ångkokning. Läs gärna mer om den nya Crock Poten här. Recept som passar till slökokare hittar du här.

Burgundisk köttgryta i Crock Pot är som sagt en klassiker som passar utmärkt på hösten, vintern och början av våren. Den Burgundiska köttgrytan kan även tillagas i en ugnsfast gryta i ugnen på 175°C i 2 timmar. Den kan också tillagas på spisen på låg värme i 2-3 timmar.

» Fler goda recept på gryta hittar du här

Burgundisk köttgryta i Crock Pot

För: 6-8 personer

Burgundisk köttgryta i Crock Pot

1 kg fransyska eller högrev
2 paket bacon
250g små gula steklökar
3 vitlöksklyftor
3 stänger blekselleri
3 morötter
1 stor burk hela champinjoner
7 dl rödvin
2 dl vatten
3 lagerblad
1 kruka persilja
1 msk torkad timjan
salt, peppar

1. Ansa köttet från segt fett och skär den till mindre bitar. Behåll gärna det hårda fettet. Skär baconet till centimeterstora bitar. Koka upp en kastrull med vatten och lyft av från plattan. Lägg i de små steklökarna några minuter så är de enklare att skala. Hacka vitlök, selleri och morötter.

2. Starta Crock Poten i Sauté-läget (knappen med stekpannan) med högsta effekt och lite olja i botten av grytan. Vänta tills Crock Poten piper när den är lagom varm. Lägg i lite kött och bacon i taget och vänd runt det så att det får yta. Krydda runt om. När det är brynt, flytta det till ena änden av Crock Poten och ha i mer kött att bryna vid sidan av. Har du en gammal Crock Pot utan Sauté-läge bryner du lite kött i taget i en stekpanna.

3. Ställ om Crock Poten till långkok (knappen med grytan) på låga temperaturen i 6 timmar. Ha ner alla grönsaker, hela skalade smålökar och hela champinjoner. Slå på vin, vatten och ha ner lagerblad. Klipp i hälften av persiljan, smula i torkad timjan, salta och peppra. Låt grytan gå i 6 timmar. Servera med kokt potatis och klippt persilja.

Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.