Caesarsallad med grillad kyckling

Enkel sommarmat när man har gäster

En klassiker när det kommer till kombinationen sallad + grillat är Caesarsallad med grillad kyckling. Det kan tyckas att caesarsallad är en söndertjatad sallad som inte gör någon lyckligare. Men tillsammans med en hemmagjord caesardressing blir det ljuvligt. Det är också enkelt att laga och perfekt att laga till många, både som lunch, middag eller buffémat.

Caesarsallad som grillas

Caesarsallad kan varieras på massor av olika vis. Exempelvis kan man grilla salladen – välj gärna en sallad som tål värme lite bättre, exempelvis romansallad eller den lite mindre varianten gemsallad/hjärtsallad. Vill man ha mer sting i dressingen har man i chili – både färsk chili och chiliflakes går bra. För att få lite fruktighet och sötma i salladen kan man ha i bitar av äpple, mango eller persika. För crunch toppar man salladen med rostade frön och nötter.

Variera den klassiska caesarsalladen

För enkelhetens skull väljer man kycklingfiléer, men självklart går det lika bra att grilla eller ugnslaga en hel kyckling som man sedan plockar ner och blandar ner i salladen. Då får man också lite saftigare detaljer i det hela. Caesarsallad är trots enkelheten en riktigt god sommarklassiker. Är man glutenintolerant skippar man krutongerna eller gör dem av ett glutenfritt bröd. Man kan förstås också byta mot de saltrostade fröna ovan.

» Här hittar du fler goda sallader

Caesarsallad med grillad kyckling

För: 4 personer

Caesarsallad med grillad kyckling

Krutonger:

4 skivor rostbröd
50g smör
salt, persillade

Caesardressing:

2 dl rapsolja
1 ägg
1 msk saft från citron
2 tsk msk dijonsenap
2 sardellfiléer
1 riven vitlöksklyfta
1 dl riven parmesanost
salt, peppar

Grillad kyckling:

4 kycklingfiléer
rapsolja
grillkrydda
salt, peppar

Övrigt:

40g machésallad
1 huvud romansallad
1 bit parmesanost
färsk hackad persilja

1. Skär bort kanterna på brödet och skär resten av brödet till lagom stora kuber. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner brödkuberna. Krydda ett varv och stek till krutongerna fått fin färg.

2. Ha ner alla ingredienser utom salt och peppar i en hög behållare. Kör allt till en smet med stavmixer. Smaka av såsen med salt och peppar.

3. Skär bort de vita fästena från kycklingfiléerna. Pensla kycklingfiléerna med olja och krydda. Grilla filéerna till cirka 72°C i innertemperatur.

4. Blanda machésallad och mindre bitar av romansallad i skålar. Skiva upp kycklingfiléerna och lägg på salladen. Ringla över caesardressingen, hyvla över stora parmesanostflarn med en osthyvel och strössla över hackad persilja. Salta och peppra ett varv och servera.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Caesarsallad med grillad kyckling är ett klassiskt recept som kan varieras på många vis. Hår får du de godaste tipsen.