Cannelloni med kyckling och kronärtskocka

God pasta att bjuda på till middag

Cannelloni är en italiensk typ av pastarätt där man fyller pastarullar med god fyllning. Rullarna toppar man oftast med en tomatsås och ost, men man kan även ta grädde. Till rullarna använder man antingen färdiga cannelloni-rör som helt enkelt är stora pastarör, eller så tar man vanliga pastaplattor av färsk pasta – samma sort som man använder till lasagne. Om du använder torkade lasagneplattor bör de kokas i mycket vatten i cirka 3 minuter eller till de går att böja. Koka cirka två plattor åt gången.

Madeleine Landley VintipsCannelloni med kyckling och kronärtskocka är enkelt att göra och är den perfekta helgmaten. Eller varför inte göra som lite lyxigare vardagsmat? Dessa goda pastarör fylls med kyckling, kronärtskocka, soltorkade tomater, färskost, och kapris som smakmässigt passar fint ihop.

Ett måste för mig i cannelloni är lök som man låter mjukna långsamt i smör i en stekpanna, innan man fyller pastarören med det. Jag tycker det ger så himla god smak. Som topping häller man på krossade tomater och strösslar ut mozzarella. Gott och enkelt.

Vin till cannellonis

Gör gärna dina kycklingcannellonis i förväg och värm på dem hastigt när det är dags att äta. På så vis kan man förbereda middagen och bara plocka fram den när det är dags att äta. Jag brukar spraya över lite vatten när jag värmer på pasta i ugn. Servera gärna pastan med hemmagjorda vitlöksbröd. Vill du ha vin till dina cannellonis passar en verdiccio om du vill ha vitt vin eller en appassimento om du föredrar rött vin. Ett tips är också att leta efter ett vin med inslag av dill i smakpaletten eftersom det harmonierar fint med de övriga smakerna i cannellonin.

Tycker man det är svårt att använda ark av färsk lasagneplattor finns det vissa leverantörer som säljer dem som en helt lång bit. Man kan också göra sig egen pastadeg. Då kan man göra dem så långa man vill och rullarna kan göras lite större.

» Här hittar du ännu fler goda pastarecept

Cannelloni med kyckling och kronärtskocka

För: 4-6 personer

Cannelloni med kyckling och kronärtskocka

2 kycklingfiléer
2 stora gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 bitar soltorkade tomater
1 burk kronärtskockshjärtan
1 burk ricotta (á 250g)
200g naturell färskost, ex philadelphia
2 paket färska lasagneplattor
3 burkar krossade tomater
1/2 citron
1 msk torkad oregano
salt, peppar
1,5 dl medelstora kapris
250g mozzarella (2 paket)

  • Hetta upp en panna med smör och stek kycklingfiléerna med salt och peppar. Låt svalna och trasa sedan köttet med två gafflar.
  • Grovhacka lök och låt den mjukna i en stekpanna på medelvärme. Hacka vitlöken och ha ner i pannan när löken mjuknat. Låt svalna.
  • Strimla soltorkade tomater och skär kronärtskockshjärtanen till mindre bitar. Blanda kyckling, lök och soltorkade tomater med kronärtskocka, ricotta och färskost. Lägg ut lasagneplattorna och klicka ut röran som en tjock sträng i mitten av varje platta. Rulla ihop och lägg ner dem på en rad i en ugnsfast form.  Ha gärna lite olja i botten av ugnsformen så fastnar inte pastarullarna lika lätt. Om pastaplattorna är torra och lätt spricker kan man separera dem och lägga dem i ett vattenbad någon minut innan de fylls och rullas.
  • Blanda krossade tomater med citronsaft, oregano, salt och peppar samt kapris. Slå ut tomatsåsen över cannellonisarna och runt om. Strössla ut hackad mozzarella ovanpå. Ställ in i 30 minuter i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn. Strössla gärna över lite färska örter vid servering.

Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.