Cannelloni med räkor

Fyllda pastarullar med ricotta

Pasta passar precis vilken årstid som helst. Det passar också vilken veckodag som helst. I veckorna kan man svänga ihop en enkel pasta av det som finns i kylen, medan man enkelt kan sätta piff på det hela under helgen genom att matcha med ett glas vin. Till en mustig tomatsås och krämig ost väljer jag helst ett rött vin, allra helst från Italien eftersom dessa viner är så himla bra till just pasta och pizza.

Cannelloni med räkor är en härlig maträtt som är enkelt att göra. Visst kan man använda torkade pastarullar anpassade för cannelloni om man vill, jag använder dock helst färsk pasta eftersom dessa kan rullas ihop och inte behöver vara inne så länge. Du kan alltså göra detta recept på vilket vis du vill.

Hur blir man bättre på att laga mat?

Lagom till sommaren tycker jag det är extra trevligt att slå på stort med räkor. Kanske för att man inte blir så däst av dem, men också för att det är något festligt över den rosa och umamifyllda lilla råvara som räkan är. Som stadsråtta i Stockholm håller jag mig till de frysta räkorna. Bor man däremot nedåt landet, exempelvis Västkusten, kan man gott unna sig nyfiskade, fina räkor att fuylla pastan med. Tro mig, jag avundas er.

Jag tycker recept är bra handledning för dem som tycker det är svårt att vara kreativ i köket – och inte riktigt vet hur man gör. Till er andra som gärna freestylar vid spisen, kan detta recept ses som inspiration. Välj ingredienser och kryddor efter smak och tycke.

Har du exempelvis inte tillgång till schalottenlök tar du vanlig gul lök. Vill du ha mer smak i cannellonisarna byter du spenaten mot exempelvis ruccola. För ännu mer smak kan man smula ner lite fetaost eller någon annan smakrik ost i det hela. Dillen kan förstås också bytas mot oregano, även om dill är som hand i hanske när det kommer till skaldjur och fisk. Se vad kul det är när man börjar testa sig fram. Det här är bara början till en njutbar hobby där man kan göra andra glada med sina kulinariska utsvävningar.

Tycker man det är svårt att använda ark av färsk lasagneplattor finns det vissa leverantörer som säljer dem som en helt lång bit. Man kan också göra sig egen pastadeg. Då kan man göra dem så långa man vill och rullarna kan göras lite större.

» Här hittar du fler recept på goda pastarätter

Cannelloni med räkor

För: 4-6 personer

Cannelloni med räkor

1 kg frysta räkor
3 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
400g frusen spenat
0,5 dl hackad dill
1 burk ricotta (á 250g)
200g naturell färskost, ex philadelphia
2 paket färska lasagneplattor
2 burkar krossade tomater
1/2 citron
salt, peppar
1,5 dl medelstora kapris
250g mozzarella (2 paket)

1. Tina och skala räkorna. Låt dem rinna av ordentligt eller krama försiktigt ur dem.

2. Grovhacka lök och låt den mjukna i en stekpanna på medelvärme. Hacka vitlöken och ha ner i pannan när löken mjuknat. Tina spenaten och ha ner i pannan. Fräs ytterligare 3 minuter. Salta och peppra. Låt svalna och bland ai dillen.

3. Blanda räkor med det stekta samt ricotta och färskost. Lägg ut lasagneplattorna och klicka ut röran som en tjock sträng i mitten av varje platta. Rulla ihop och lägg ner dem med öppningen nedåt i en ugnsfast form som oljats in i botten – observera att pastan inte ska rullas flera varv runt utan vara vara svept ett varv runt fyllningen. Om pastaplattorna är torra och lätt spricker, separera dem, fyll förpackningen med vatten och lägg i pastaplattorna någon minut.

4. Blanda krossade tomater med citronsaft, salt och peppar samt kapris. Slå ut tomatsåsen över cannellonisarna och runt om. Strössla ut hackad mozzarella ovanpå. Ställ in i 30 minuter i 225°C i vanlig ugn eller 200°C i varmluftsugn.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.