Cappuchinotoppade och bananmuffins

Goda muffins med banansmak

Jag har svårt för supersöta kakor och bullar. Dels sätter samvetet in när man verkligen kan känna att det är proppat med socker, dels kan det bli lite övermäktigt med något så sött. När jag bestämde mig för att göra dessa muffins ville jag prova två nya produkter jag hade köpt hem; kokossocker från Kung Markatta och mandelmjöl från Risenta – och med nya produkter menar jag att de är nya i mitt kök. Jag har aldrig provat dessa tidigare, och nyfiken som jag är, blev jag sugen på att se vad de gick för.

Kokossocker smakar lite som kola och har en fin ljusbrun färg. Sockret utvinns ur kokosblommans nektar, är helt ekologiskt och har dessutom ett lägre glykemiskt index.

Cappuchinotoppade och bananmuffins

Cappuchinopärlor

Enkelt och lättbakat

Mandelmjöl kanske du känner igen från Macarons. Det är ett fluffigt och lätt mjöl med god smak som inte riktigt beter sig som gammal hederligt vetemjöl. För att smygstarta mandelmjölsanvändningen har jag bland annat börjat ersätta ströbrödet i köttbullar och diverse järpar mot mandelmjöl – det blir jättegott. Jag har öven börjat byta en del av mjölet i vissa recept mot detta fina mjöl. Det blir helt enkelt lite godare och fluffigare.

Frasigt med Mandelmjöl

De rätter jag provat där mjölbasen endast består av mandelmjöl har dock gått käpprätt åt pipan (som exempelvis pannkakorna som konstant föll i bitar och vägrade släppa taget om stekpannan)… För att inte känna mig helt misslyckad har jag alltså undvikit dessa – det får bli en senare fråga.

Baka goda och lättlagade muffins med bakpulver

Sedan ett tag tillbaka gör jag alltid mina muffins med en skvätt olivolja. De blir så mycket saftiga och håller sig dessutom fräscha mycket längre – oavsett om det är matmuffins eller söta av dessertvarianten. Det här fina uppläggningsfatet på bilden kommer för övrigt från Berry Details. Det står på en liten fot och blir så snyggt att lägga upp bakverken på – love it!

Muffins med banan- och cappuchino

Ca: 15 st
Temperatur: 200°C

Cappuchinotoppade och bananmuffins

0,5 dl olivolja
0,5 dl flytande smör
2 ägg
2 dl kokossocker
3 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk
2 bananer
3 msk kakaopulver

1. Vispa upp smör och olja med ägg. Rör ner de olika mjölsorterna, bakpulver samt mjölk.

2. Mosa bananen med en gaffel, rör ner moset och sikta i kakaopulver. Blanda ihop.

3. Klicka ner smeten i muffinsformarna – tänk på att bara fylla två tredjedelar eftersom de stiger när de tillagas. Strössla cappuchinopärlor på toppen och grädda sedan i 200° i 20-25 minuter.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.