Carbonara med svartkål och soltorkade tomater

Krämig pasta carbonara med skinka

En spagetti carbonara ska enligt ryktet innehålla sidfläsk, ägg och parmesanost. Den del hävdar också att det ska vara i grädde, andra inte. Visst är det gott med en klassisk carbonara, men jag tycker det blir lite ynkligt. Jag vill ha mer! Mer innehåll och mer smak.

Här om helgen när vi var på landet svängde jag ihop denna pasta till middag. Jag valde att kalla den för carbonara med svartkål och soltorkade tomater, för det är precis vad det är. I denna pasta har jag också haft i mjukstekt gul lök eftersom det är så himla gott och adderar lite mer karaktär till maträtten. Jag är inte överdrivet förtjust i fläsk och tycker att bacon blir lite tanigt, så istället tog jag vanlig rökt skinka. Ni vet sån man köper på bit och skär i bitar själv. Man kan också ta vanlig rökt påläggsskinka och strimla, men det blir lite väl tunna bitar, enligt min mening. Är man ändå sugen på fläsk eller bacon byter man naturligtvis till det.

Carbonara med svartkål och soltorkade tomater

Världens godaste carbonara?

Jag tycker verkligen att det här är världens godaste carbonara. Men det är ju bara vad jag tycker ;) Förutom de klassiska ingredienserna ägg, grädde och parmesanost valde jag som sagt att även ha i svartkål och soltorkade tomater. Det gör pastan lite matigare och ger den en mer varierad smak. En klassisk carbonara smakar ju bara samma sak rakt igenom vilket är lite trist. Svartkålen adderar en fin färg, en ytterligare textur samt en lätt kål-ton. De soltorkade tomaterna i sin tur adderar en bra syrlighet som ger rätten karaktär och lyfter de annars kanske stabbiga, salta och tunga smakerna som grädde, ägg och parmesanost ger. Har man grönkål som ligger och skräpar kan man absolut byta svartkålen mot det.

Bästa tillbehöret till pasta

Jag serverar min pasta med nymalen svartpeppar och mer riven parmesanost. Det är även gott med färska blad av basilika och saltrostade frön – det klart bästa tillbehöret till pasta. Jag har alltid en burk med saltrostade frön ståendes i kylen som man kan ta fram och strössla över allt ifrån grytor till pasta för att adderar knaprighet. Anledningen till att jag förvarar burken i kylen är för att fetterna i nötterna och fröerna inte ska härskna och på så vis förkorta hållbarheten.

Ett annat gott tips till pasta är ju naturligtvis vitlöksbröd. Vitlöksbröd kan man enkelt göra själv. Vill du variera det hela ytterligare? Byt skinkan mot kyckling och/eller grädden mot creme fraiche. I och med dessa byten börjar vi å andra sidan komma ganska långt ifrån en spagetti carbonara. Det kanske helt enkelt får bli ett helt eget recept?

Är du flexitarian eller vegetarian och vill göra receptet vegetariskt kan du byta skinkan mot vegetariska strimlor. Då blir receptet lakto-vegetariskt (eftersom det innehåller grädde och parmesanost). Tänk också på att vissa pastasorter kan innehålla ägg.

» Här hittar du fler goda pastarecept

Carbonara med svartkål och soltorkade tomater

För: 4 personer

Carbonara med svartkål och soltorkade tomater

500g spagetti eller tagliatelle mezzanelli
1 stor gul lök
70g svartkål
5 dl vispgrädde
2 ägg
350g rökt skinka
6 bitar soltorkade tomater i olja
1 dl parmesanost
salt, peppar, vitlökspulver

  • Koka spagettin i saltat vatten enligt anvisningen på förpackningen, men dra av 1-2 minuter på koktiden.
  • Hacka löken och stek den mjuk i smör. Ha ner strimlad svartkål i stekpannan och låt den värmas några minuter så den blir mjuk och fint grön. Salta och peppra.
  • Slå vattnet av pastan och ställ tillbaka kastrullen på plattan. Slå på grädde och rör i äggen. Ha ner lök och grönkål i pastan och ha ner strimlad/tärnad skinka och strimlade soltorkade tomater. Riv i parmesanosten och låt allt värmas under omrörningen så grädden kokar in i pastan och den börjar bli lite grynig. Smaka av med salt, peppar och vitlökspulver.
  • Servera med nymalen svartpeppar och mer parmesanost. Det är även gott med färska blad av basilika och saltrostade frön eller pinjenötter.
Förhandsboka boken Grytor - lättlagat till vardag och helg

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.