Ceviche med mango, avocado och lime

Vegetarisk och vegansk ceviche

Fräsch och enkel mat passar bra på sommaren. Det passar också fint som förrätt om man ska äta en middag där huvudrätten är tung och mättande. Denna vegetariska och veganska ceviche med mango, avocado och lime är lätt att göra och passar utmärkt att fixa i förväg. Ska du servera cevichen senare är ett bra tips att vänta med att blanda i avocadon till innan servering. Den brukar visserligen hålla sig grön tack vare limesaften, men den kan bli mosig eftersom syran i limesaften agerar nedbrytande. Saggig avocado är ju inte så kul…

Ceviche uttalas ”sevitche” och är ett Peruanskt påfund där man marinerar rå fisk eller skaldjur i saften från lime. Denna ceviche med mango, avocado och lime funkar alldeles utmärkt som den är, men självklart kan man addera pilgrimsmusslor, räkor eller lax om man vill. Då ska dessa marineras i limesaften. Har du gäster som inte tål het mat kan den hackade chilin serveras i en liten skål bredvid så man kan ta lagom mycket själv.

Till buffé och som förrätt

Jag tycker att ceviche är utmärkt att servera som buffémat med andra tillbehör. Det här receptet är för cirka 16-20 personer om man lägger upp det i små skålar eller glas. De små vattenglasen från IKEA är exempelvis perfekta i storlek. Även glas av denna modell funkar fint. Vill du servera denna vegetariska ceviche som förrätt räcker den ungefär till halva antalet.

» Här hittar du fler maträtter som passar till buffé

Ceviche med mango, avocado och lime

16-20 portioner som serveras i småskålar
Temperatur: 225°C

Ceviche med mango, avocado och lime

1 mango
10 cm gurka
1 tomat
2 avocado
1 silverlök (eller 1 rödlök)
2 små vitlöksklyftor
1 röd chili
2 lime
1 tsk salt
1 kruka färsk koriander

  • Skala mango och skär loss köttet från kärnan. Tärna mango, gurka, tomat och avocado. Ska du servera cevichen lite senare, vänta med att blanda ner avocadon till precis innan servering så blir den inte brun och mosig.
  • Finhacka silverlök, vitlök och chili. Ha ner allt i en bunke. Har du gäster som är känsliga för het mat, servera chilin i en skål vid sidan av där folk kan ta lite själva.
  • Pressa i saften från limen och smaka upp med salt. Blanda med hackad koriander.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.