Champinjon och palsternackssoppa med knaprigt bacon

Lättlagat och annorlunda

Den här våren (om vi nu kan säga att våren har börjat?) har det blivit rätt mycket soppor i det Landleyska köket. Soppa är gott och enkelt att göra. Dessutom tycker jag att det är skönt att bara käka lite soppa och mackor och glo på en rulle nån kväll i veckan. När det kommer till kritan är jag och min sambo rätt lata om vardagkvällarna. Då är något som är lätt att sleva i sig skönt att ha framför tv-soffan. Gärna så man slipper sitta med finskjortan på och mmmmm:a uppfostrat.

I denna matblogg är många av recepten enkla att laga. Jag tycker att det är kul att testa nya saker, men det ska också gå enkelt och inte hållas på. Ska det hållas på trixas går jag hellre på restaurang och överlåter det hela till proffsen.

Soppa med champinjoner

Här kommer i alla fall en soppa. Det är faktiskt första gången jag gör en soppa på champinjoner. Ofta blir det på rotsaker och fisk eller kött, därför kändes det lite extra kul att försöka knåpa ihop ett recept med något som är lite utanför ens egen ”comfort zone”. Gott blev det i alla fall – och kul i tekoppar. Vill du servera det i en gammal hederlig skål kan jag garantera att det går precis lika bra!

Champinjon och palsternackssoppa med knaprigt bacon

För: 4 personer som huvudrätt
8 personer som förrätt,
12 personer som del i buffé

Champinjon och palsternackscauppuchino med knaprigt bacon

1 palsternacka
1 liter vatten
25g smör
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
400g färska champinjoner
1 msk balsamvinäger
2,5 dl matlagningsgrädde
1 paket bacon
1 nypa solrosskott
salt, peppar, chiliflagor, oregano

1. Skala palsternackan och dela till mindre bitar. Koka i saltat vatten till det mjukat. Spara vattnet.

2. Hacka gul och vit lök. Skölj och skiva upp champinjonerna. Hetta upp en stekpanna med smör och ha ner lök och champinjoner. Krydda och stek sedan svampen rätt hårt, se till att all vätska recuceras.

3. Ha ner palsternackorna och innehållet ifrån stekpannan i en kastrull. Häll på 8 dl av palsternacksvattnet (blir det inte så mycket vatten över, fyll då bara på med vanligt vatten). Låt puttra under lock i ca 15 minuter. Häll sedan på matlagningsgrädde och mixa till en slät smet med en mixerstav.

4. Stek baconet knaprigt. Skär till strimlor och toppa soppan med dessa samt en liten tuss med solrosskott.


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.