Paj är perfekt att bjuda på
Någon pajbrist råder det då verkligen inte här i Landleys kök. Jag älskar paj och lagar det gärna flera gånger under sommaren. Det är också den stående bjudmaten till lunch när vi har gäster. Jag gör alltid olika pajer och det är roligt att variera sig. Favoriten är faktiskt att göra vegetarisk paj och servera kallskuret vid sidan av. Alla mina pajer är lakto. och ovo-vegetariska, precis som denna champinjonpaj med kronärtskocka, rödlök och ogräs.
Ogräset i denna paj är svinmålla. De senaste åren har jag haft svinmålla i i stort sett varenda odlingslåda då den verkar ha fröat av sig i jorden jag köpt. För det mesta rensar jag bort den, men i några lådor brukar jag låta den stå kvar så jag kan skörda och använda i maten – oftast sallader, gratänger och pajer. Svinmålla smakar precis som spenat och är perfekt att ta vara på då den är helt gratis. Jag brukar plocka bladen från svinmålla-plantan men skippa de blad som är lite pulvriga på undersidan. Dels gillar jag inte den lite knastriga texturen det ger samt att de får en lite mer metallisk smak av denna. Har du inte tillgång till svinmålla går det lika bra att ta rucola eller babyspenat istället. Champinjonerna i pajen kan man under sensommaren och hösten byta mot samma mängd nyplockade kantareller.
Du gör väl pajdegen själv?
När du gör denna paj behöver du så klart inte stå och göra pajdeg – är du bekväm kan du köpa färdig. Jag brukar nästan alltid göra pajdegen själv eftersom det faktiskt inte är svårt. Dessutom är det ofta en massa smörersättare, konserveringsmedel och annat bjäfs i köpepajdeg som inte är så roligt. Så orkar du, prova att göra pajdegen själv. Ska jag göra en paj brukar jag göra dubbel sats med pajdeg. Den ena halvan förvarar jag i en påse i kylen så kan jag plocka fram den någon vecka senare om man vill äta paj igen. Då slipper jag göra pajdegen då. Behöver den ligga längre är det bara att frysa in degen. 1–2 veckor brukar pajdegen klara att ligga i kylen.
» Här hittar du fler recept på goda pajer

Champinjonpaj med kronärtskocka, rödlök och ogräs
Pajdeg:
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125g rumsvarmt smör
1,5 tsk ättiksprit (12%)
1–2 msk vatten
Fyllning:
200g skogschampinjoner
2 vitlöksklyftor
1 rödlök
50g svinmålla
smör att steka i
salt, svartpeppar
1 burk kronärtskockshjärtan (400g)
1 dl urkärnade kalamataoliver
1 knippe dill
Stanning:
4 ägg
3 dl grädde
svartpeppar
Förgrädda: 200°C i 13 minuter
Grädda: 200°C i 30–35 minuter
Pajform: 24 cm ⌀
- Blanda vetemjöl, salt, ättika och smör i en bunke. Häll i lite vatten i taget och knåda ihop degen till en boll. Låt den vila framme i 10 minuter. Blir degen för klibbig pudrar man bara på lite mer mjöl. Kavla ut degen på en bänk. Vänd den några gånger och kavla. Pudra över lite mjöl om den klibbar fast. Rulla upp degen löst över kaveln och rulla ut över en pajform på ⌀ 24 cm. Platta ut den fint i pajformen och nagga botten med en gaffel. Ställ in pajformen i kylen i 30 minuter eller mer. Värm ugnen till 200°C på över- och undervärme och förgrädda pajskalet i 13 minuter.
- Tvätta och skiva skogschampinjonerna. Finhacka vitlöksklyftorna. Halvera rödlöken, skär ett snitt in i båda halvorna och skiva dem i kvartsskivor. Plocka fina blad av svinmålla och grovhacka dem.
- Smält en stor klick smör i en stekpanna och lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den börjar mjukna. Salta och peppra. Lägg ner löken och svinmållan i pannan med svampen. Låt den värmas någon minut och stäng sedan av värmen. Salta ett varv.
- Slå av vattnet från kronärtskockshjärtanen och kvarta dem på längden. Blanda ner kronärtskockan med innehållet i stenpannan och klipp över dill. Ös över allt i pajskalet och fördela ut svarta oliver.
- Vispa ihop ägg och grädde med malen svartpeppar. Slå stanningen över pajen och grädda den i 200°C i cirka 30–35 minuter, eller tills den stelnat. För att kolla om den är klart kan man skaka lite lätt på pajen för att se om stanningen rör sig. Gör den det är det bara att grädda pajen längre. Börjar skalet bli bränt lägger du bara över en bit aluminiumfolie. Servera med en sallad.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.