Cheddarfyllda kalvfärsbiffar med frästa grönsaker och rabarber

Glutenfritt och för den som äter LCHF eller Gi

Att jag har snöat in lite på att mala egen köttfärs kommer kanske inte som en nyhet – men det är bara för att det är så kul. När man maler köttfärsen själv kan man helt välja styckningsdetalj och köttsort vilket gör det hela lite roligare och mer flexibelt.

Blandar man lite ströbröd i biffarna blir de fluffigare och inte lika kompakta som de annars kan bli utan. Jag använde mig av mandelmjöl denna gång så att de blev glutenfria samt lite roligare i smaken. Mandelmjöl görs precis som man kan gissa av malda mandlar. Har man tid och ork kan man göra detta själv – om inte, precis som jag gör, använder man färdigmalet mandelmjöl från Risenta. Lite måtta får det vara på husligheterna…

Recept med rabarber

I grönsakspytten bestämde jag mig även för att ha i färsk rabarber. Var man än vänder sig ser man vanligtvis desserter med rabarber, men det är precis lika gott och spännande att ha det i en huvudrätt. Det adderar en blandning av sött och syrligt och friskar upp det hela.

Kul vardagsmat

I den här rätten hinner rabarbern mjukna en aning medan de andra grönsakerna behåller sin spänst (så länge man inte steker dem för länge). Det gör att rabarbern blir lite som inbyggt äppelmos. Helt klart värt ett test! Letar du efter fler roliga sätt att laga rabarber? Kika här där du hittar annorlunda recept med rabarber.

Kalvfärsbiffar med cheddar, frästa grönsaker och rabarber

För: 4 personer

Cheddarfyllda kalvfärsbiffar med frästa grönsaker och rabarber

Frästa grönsaker och rabarber:
4 vitlöksklyftor
300g champinjoner
1 zucchini
1 aubergine
1 röd paprika
2 morötter
3 stänger rabarber
2 stänger blekselleri
1 röd lök

Cheddarfyllda kalvfärsbiffar:
1 kg kalvfärs
2 ägg
1 dl mandelmjöl
2 dl riven cheddarost
salt, peppar, chiliflagor

Tillbehör:
hickorysås
creme fraiche

1. Dela champinjonerna i kvartar. Tärna upp zucchini, aubergine, paprika och morötter. Skiva selleri och rabarber till centimetertjocka skivor. Klyfta löken.

2. Fräs upp olja i en vid panna och pressa i vitlök. Ha ner alla grönsaker och svamp och fräs under omrörning på hög värme ca 7-10 minuter.

3. Blanda kalvfärsen med ägg, mandelmjöl, riven cheddarost och kryddor. Forma till tjocka biffat och stek under lock i panna. Servera med hickorysås, creme fraiche och extra chiliflagor.


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.