Chicken nuggets med mango och ugnsrostade grönsaker

Chicken nuggets utan fritös

Men alltså. Måste man gå till McDonald’s för att få sig ett par vettiga chicken nuggets? Nä, knappast. Dessa chicken nuggets med mango och ugnsrostade grönsaker är en riktigt härlig maträtt som är svår att motstå. Vill man ha det lite ohälsosammare kan man naturligtvis byta de ugnsrostade grönsakerna mot pommes frites, men jag gillar den lite vuxna stilen på denna rätt. Och att allt inte är drypande av fett.

Madeleine Landley dukar

Recept med kycklinglårfilé

Dessa chicken nuggets görs på annorlunda vis. De är alltså inte friterade och heller inte av kycklingens vita kött. Dessa nuggets görs av kycklingens mörka kött vilket kommer från lårfilén. Nu undrar du kanske vad det är för skillnad på mörkt och ljust kött? Ja, det ljusa köttet hittar man exempelvis i kycklingfilén. Detta är vitt och är lite torrare. Det mörka köttet i sin tur sitter vid delar som har nära kontakt med ben. Exempelvis låret. Detta kött har mer smak och riskerar inte att bli torrt på samma vis som det vita köttet. Det är helt enkelt saftigare.

När man köper kycklinglårfiléer är benet urtaget. Man kan köpa kycklinglårfiléer både med och utan skinn, men i detta recept används kycklinglårfiléer utan skinn eftersom det inte är något som behövs. Man kan naturligtvis köra med skinn om man föredrar det. Då blir det naturligtvis ännu saftigare. Gillar man inte skinn på kycklingen och brukar ta bort det är det bättre att använda kycklinglårfiléer utan skinn. Det är nämligen på utsidan allt det goda sitter i detta recept.

Plåtmat med allt på en plåt

För att göra dessa chicken nuggets lägger jag ut kycklinglårfiléerna på en skärbräda med den släta utsidan nedåt. Jag saltar och pepprar insidan för god smak och rullar sedan ihop varje bit så utsidan hamnar utåt. Kycklingrullarna fördelar jag ut i en ugnsformen och skedar sedan på ett lager mangochutney. På det strösslar jag ut lager ströbröd och saltar och pepprar igen. Sedan lagas kycklingen i ugnen. Grönsakerna får ligga bredvid kycklingen på plåten så allt lagas samtidigt. Det här är himla smidigt och typiskt plåtmat där allt lagas på en plåt. Vill du äta köttfritt kan kycklingen enkelt bytas mot vegetariska filéer.

» Här hittar du fler goda kycklingrecept

Chicken nuggets med mango och ugnsrostade grönsaker

För: 4 personer

Chicken nuggets med mango och ugnsrostade grönsaker

Ugnsrostade grönsaker:

500g morötter
1 zucchini
1 stor röd paprika
salt, peppar

Chicken nuggets:

8 kycklinglårfiléer utan skinn
0,5-1 dl mangochutney
0,5-1 dl ströbröd
salt, peppar

Citron- och örtcreme:

2 dl creme fraiche
1/2 citron
1 msk persillade eller italiensk salladskrydda
salt

  • Gnugga morötterna rena och dem skär till bitar. Skiva och skär zucchinin till kvartar. Kärna ur och skär paprikan till lagom bitar. Fördela ut alla grönsakerna i ena änden en ugnsform och ringla över rapsolja och krydda.
  • Lägg ut kycklinglårfiléerna på en skärbräda med den släta utsidan nedåt. Salta och peppra insidan. Rulla ihop varje bit så utsidan hamnar utåt och fördela ut dem i ugnsformen bredvid grönsakerna. Skeda på ett lager mangochutney på alla bitarna och strössla sedan ut lager ströbröd. Salta och peppra. Ställ in på över- och undervärme 200°C i 35-40 minuter.
  • Rör ihop såsen av creme fraiche, rivet skal från en halv citron samt persillade eller italiensk salladskrydda. Smaka av med salt.

Chicken nuggets med mango och ugnsrostade grönsaker


Köp boken Allt i ett-rätter – Lättlagat i panna, plåt, form och gryta

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.