Chili con Carne i Crock Pot

En ny Crock Pot har gjort entré i vårt kök. Men vänta, fanns det inte redan en Crock Pot i det Landleyska köket, tänker du kanske nu? Jo, visst gjorde det det. Men, som en sann pryltok måste den nya modellen testas och utvärderas. Mottot ”mest saker när man dör” är något jag råkar gilla.

Test av nya Crock Poten

Ett längre utvärderande test kommer ni att kunna läsa om framöver här i bloggen, men fram tills dess kan jag avslöja att jag redan nu är supernöjd. Den nya modellen har fått en annorlunda formfaktor vilket gör att den går ännu lättare att få ner i vasken för att handdiska (jag handdiskar helst stora grytor och kastruller), den är alltså lite smalare och högre. Dessutom har den inte alla utstickande knappar och handtag som den gamla hade. På så vis går den lekande lätt in i skåpet. Den gamla fick man liksom vålda in bland alla vispar, mixers och cirkulatorer…

Vreden har ersatts med smidiga knappar och när den är klar piper den till. Men, det jag tycker om extra mycket är att den har glaslock och en glacerad beläggning inuti, två saker som gör att man kan kika ner i grytan utan att behöva glänta på locket. Diskningen går också snabbt tack vare glaceringen och inget bränner fast.

Är Crock Poten dyr?

En del tycker att Crock Poten är dyr, och alla har förstås inte ekonomin att slänga ut flera hundralappar på en gryta. Visst finns det billigare modeller av slökokare. Vanligt är dock att dessa inte har varmhållning – något som jag tycker är en av de mest konkurrenskraftiga och användbara funktionerna av dem alla. Man får alltså kolla på vad man får för priset.

Chili och lökCrock PotRåvaror Chili con Carne

Slökokare med varmhållning

Varmhållningen gör att maten är varm när man kommer hem. Den slår alltså om automatiskt till varmhållning när tillagningen är slutförd. Dessutom kan man använda varmhållningen som ett ytterligare värmeläge. Det var faktiskt en kompis som är kock som tipsade om detta. Han startar Crock Poten på något av de varmare lägena och kör den i två timmar. Därefter slår han om den till varmhållning och kan laga på riktigt, riktigt låg temperatur. Som ni kan förstå blir det hur mört om helst! Som sagt, alla har inte ekonomin, men varmhållningen skulle jag inte kunna leva utan.

Ekonomisk vardagsmat

Nu till receptet som är typisk vardagsmat. Den här maten går snabbt att svänga ihop och är ekonomiskt att laga. Vill man få ner kostnaden ännu mer kan man blötlägga bönorna själv och koka – det är billigare än att köpa färdigkokta på burk.

Kan man hitta vita bönor utan tomatsås är det kanon. De som ligger i tomatsås innehåller tillsatt socker och stabilisatorer för att göra tomatsåsen tjockare. I vissa fall innehåller de också konserveringsmedel. Jag sköljer alltså bort tomatsåsen. Jag har också gärna i tonfisk på burk för att få mer smak och mustighet i Chilin. Gillar man inte tonfisk skippar man det bara och har eventuellt i lite mer köttfärs. Ta gärna hälften fläskfärs och häften nötfärs så blir den mustigare och mindre torr än med enbart nötfärs.

Storkok för många

Ett annat plus med denna rätt är att den räcker till många. Vill man göra det extra festligt serverar man den med färsk koriander, cheddarost och gräddfil till. Gärna också lite sambal oelek om man vill ha det ännu hetare (vilket man så klart vill). Ska du göra denna Chili con Carne i vanlig kastrull på spisen, låt den då puttra på låg temperatur i cirka 1 timme.

Chili con Carne i Crock Pot

För: 8 personer
Tid: 6 timmar
Temperatur: Lägsta

Chili con Carne i Crock Pot

800g blandfärs
2 gula lökar
1 burk svarta bönor
2 burkar vita bönor
1 burk kidneybönor
2 burkar tonfisk i olja
2 burkar krossade tomater
0,5 dl äppelcidervinäger
1 knippe färsk libbsticka alt 2 stjälkar blekselleri
4 vitlöksklyftor
2 msk torkad oregano
2 tsk rökt paprikapulver
salt, peppar

1. Fräs på färsen i på hög värme i en stekpanna så den får lite yta. Ös över i Crock Poten. Stek löken i smör och ös även över denna.

2. Skölj de svarta-, vita- och kidneybönorna och ha ner i grytan. Slå av oljan från tonfisken och ha ner fiskköttet i med resten av ingredienserna.

3. Slå på krossade tomater, vinäger och ha ner hackad libbsticka eller selleri. Pressa i vitlök, krydda och rör om. Kör i 6 timmar på lägsta temperaturen. Servera med färsk koriander och gräddfil. Gärna också lite sambal oelek om man vill ha det ännu hetare (vilket man så klart vill).


Köp boken Vegomat : Från gryta och gratäng till pasta, paj och pirog

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.