Chili con Carne med pumpa

Enkel vardagsmat till många

Lagar du ofta mat med pumpa? Om inte är det kanske på tiden att börja nu – exempelvis denna Chili con Carne med pumpa. Pumpa är en prisvärd råvara som intar våra matbutiker i överflöd under hösten. Dock finns det två saker folk sällan tänker på. Dels att den avlånga squashsorten butternutpumpa finns att hitta året om i butik. Man kan alltså äta pumpa lite när man känner för det. Det andra är att man kan äta den klassiska halloweenpumpan. Många tror att den bara är till för dekoration, men visst är den precis lika ätbar som övriga pumpasorter.

I detta recept på Chili con Carne med pumpa använder jag just halloweenpumpa. Man kan förstås använda den sort man vill och har tillgång till. Tack vare pumpan får grytan en fylligare smak och konsistens. Det är också ett enkelt sätt att dryga ut det hela på. Prova att experimentera med olika inslag i chilin så ska du se att vardagsmaten blir ännu godare.

Annorlunda Chili con Carne

Jag lagar aldrig Chili con Carne med vita bönor i tomatsås eftersom dessa innehåller dessa en massa tillsatt socker i tomatsåsen. Då är det mycket bättre att använda vanliga vita bönor utan sås Istället för tomatsåsen tar man krossade eller passerade tomater. I denna variant använder jag tre sorters bönor eftersom det blir färggrannt och mer smakrikt. Vill man ha sin Chili con Carne köttfri kan man ha i Quorn Färs eller bara skippa köttet helt och hållet. Då blir det förstås en Chili sin Carne.

» Fler enkla vardagsrecept hittar du här

Chili con Carne med pumpa

För: 6-8 personer

Chili con Carne med pumpa

3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs
400g pumpa (ex halloweenpumpa)
2 burkar krossade tomater
3 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 msk chiliflakes
1 tsk spiskummin
0,5 tsk rökt paprikapulver
2 msk hackad persilja
2 msk färsk, hackad timjan
salt, peppar
1 burk vita bönor (ej med tomatsås)
1 burk svarta bönor
1 burk kidneybönor

1. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Pressa i vitlöken och ha ner köttfärsen. Fräs till köttfärsen fått färg.

2. Skala, kärna ur och hacka pumpan. Ha ner pumpan med köttfärsen samt krossade tomater, vatten, äppelcidervinäger och kryddor. Skölj bönorna och rör i dem. Låt allt puttra under lock i 30 minuter. Servera med ris och kokt potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.