Chili con Carne med tonfisk

Chili con Carne med tonfisk

Hur en äkta chili con carne skall vara tvistar säkert både proffskockar och de lärda om. Själv tycker jag att det är kul att variera innehållet. Något som dock är viktigt är att den är het! I den här chilin bytte jag de klassiska vita bönorna mot olika bönsorter och kikärtor. Köttfärsen fick sällskap av tonfisk vilket gör den både nyttigare och mer mättande. Dessutom funkar tonfisk oväntat bra till köttfärs, något som förvånar många.

Annorlunda recept med nyttigare innehåll

Min syster är ofta i Brasilien. Senast hon kom hem hade hon med sig en liten flaska med inlagda små chilifrukter. Tanken är troligtvis att man ska ha den heta vätskan i maten, men jag pillade istället ut de små chilisarna och hackade upp dem. Riktigt bra sting blev det, framför allt då jag hade i runt 10 stycken!

Kontentan är; ta vilken chilisort du vill, och ta även så mycket att det passar för just dig. Alla har trots allt olika preferenser när det kommer till hur het maten ska vara. Låt chiligrytan puttra ihop och smaka av vartefter. Känns den för svag har du bara i mer chili – både pulver och färsk går bra.

» Fler goda recept på chiligrytor hittar du här

Chili con Carne med tonfisk

För: 6-8 personer

Chili con Carne med tonfisk

2 gula lökar
900g köttfärs
3 stora vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
1 dl Heinz Chipotle & Garlic/heinz chilisås
2 msk äppelcidervinäger
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 burk tonfisk i olja
1 burk kikärtor
1 liten burk majs
1-2 msk hackad chili
2 msk klippt, färsk persilja
salt, peppar, oregano

1. Smält smör i en gryta och ha ner hackad gul lök. När löken mjuknat, ha ner köttfärsen.
Bryn färsen så den får färg och ha ner pressad vitlök, krossade tomater, chilisås och vinäger. Krydda och låt sedan puttra ihop i cirka 5 minuter.

3. Skölj bönor och häll av oljan från tonfisken. Ha ner allt i kastrullen tillsammans med hackad chili. Klipp i färsk persilja och låt puttra på låg värme i ca 10 minuter under lock. Smaka eventuellt av med mer salt och peppar. Servera med en bit rustikt bröd.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.