Chili con Carne

Bästa och enklaste receptet på Chili con Carne

Den som har snokat runt lite i Landleys kök (och det hoppas jag att du gjort) lär vid det här laget ha förstått att jag älskar bönor. Bönor är bra för magen och innehåller mineraler, protein och fibrer. De är ju också glutenfria och mättande. Som om inte fördelarna med bönor var nog där, är de också himla goda. Man måste bara lära sig att tillaga dem.

Att blötlägga egna bönor är ekonomiskt och inte det minsta svårt – det kräver bara lite framförhållning eftersom bönorna måste blötläggas och kokas. Här kan du lära dig allt om bönor, blötläggningstider och koktider.

Enkel vardagsmat

Denna Chili con Carne är så god, och en riktig favorit hemma hos oss när det ska lagas enkel vardagsmat. Jag lagar aldrig Chili con Carne med vita bönor i tomatsås. Vet du varför? Dels innehåller dessa en massa tillsatt socker i tomatsåsen – då är det bättre att använda vita bönor utan sås, som man kombinerar med passerade tomater. Dessutom tycker jag att det blir så himla mjäkigt smakmässigt. Jag använder flera sorters bönor eftersom det både blir färggrannt och så mycket godare. Alla bönor har också olika innehållsvärde. Vill man exempelvis få lite mer protein i maten kan man exempelvis använda sojabönor – eller för lite mer tuggmotstånd – kikärtor.

Chili con Carne med olika bönor

I detta recept har jag använt tre färger på bönorna – vita bönor, kidneybönor och svarta bönor. Man kan förstås blötlägga dessa sorter som torkade själv, men då tar det förstås mer tid. (1 burk färdigkokta bönor motsvarar cirka 1-1,5 dl torkade, beroende på sort).

Tillsammans med goda kryddor – som ofta förekommer i tacos, blir det här en riktigt härlig rätt. Stek lök och köttfärs, ha ner allt i en gryta med bönor och kryddor. Låt det puttra ihop samtidigt som du gör något annat. Hur smidigt som helst. Och perfekt när man vill laga mycket mat snabbt.

Med potatis eller ris

Ät denna Chili con Carne som den är, eller servera med potatis eller ris – eller båda två. Ett tips är förstås också att servera det till tacoskal eller tortillabröd så har du ordnat världens enklaste tex mex-middag. Addera gärna kokt ris och lite grönsaker.

» Ännu fler recept på enkel vardagsmat hittar du här

Chili con Carne

För: 6-8 personer

Chili con Carne

3 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 kg nötfärs
2 burkar krossade tomater
3 dl vatten
2 msk äppelcidervinäger
1 msk chiliflakes
1 tsk spiskummin
0,5 tsk rökt paprikapulver
2 msk hackad persilja
2 msk färsk, hackad timjan
salt, peppar
1 burk vita bönor (ej med tomatsås)
1 burk svarta bönor
1 burk kidneybönor

1. Hacka löken och låt den mjukna i smör i en stekpanna. Pressa i vitlöken och ha ner köttfärsen. Fräs till köttfärsen fått färg.

2. Ha ner köttfärsen samt krossade tomater, vatten, äppelcidervinäger och kryddor. Skölj bönorna och rör i dem. Låt allt puttra under lock i 20 minuter. Servera med ris och/eller kokt potatis.

Gillar du receptet? Spara det som en favorit! Du hittar dina sparade favoriter om du klickar på det röda hjärtat i menyn högst upp på sidan.

Chili con Carne är perfekt vardagsmat. Detta goda recept görs med olika sorters bönor, gul lök och nötfärs samt utan socker till skillnad från andra recept.